Linkovi

SAD: Nepodnošljive vrućine


Nepodnošljive vrućine koje su tokom nedelje zahvatile veliki deo SAD nastavljaju se, dok mnogi gradovi, od Vašingtona do Čikaga prolaze kroz najtoplije dane zabeležene ove godine.

Broj smrtnih slučajeva u Americi zbog previsokih temperatura popeo se na osam, a u skoro polovini država proglašeno je vanredno stanje.

Najveći toplotni talas ovog leta doneo je velike vrućine i malo nade u skoru promenu temperature. Zbog preopterećenosti elektrodistribucione mreže, više od 3 hiljade objekata je bez struje – od Baltimora preko Bronksa do Steten ajlenda u Njujorku. Nacionalna metereološka služba je saopštila da je u većini država barem u jednoj oblasti zabeležena temperature od 32 stepeni Celzijusa. Medjutim, na istočnoj obali Sjedinjenih Država – od Vašingtona do Njujorka temperature su još više, a uz izrazito veliku vlažnost vazduha, oseća se kao da je temperatura iznad 37 stepeni Celzijusa. Čak i tokom noći temperature se ne spu[taju ispod 30-og podeoka.

U bolničkim odeljenjima za hitnu pomoć lekari kažu da većina gradjana uspeva da pronadje način da se zaštiti od velikih vrućina, ali da je ipak povećan broj onih koji zbog toplotnog udara dolaze u zdravstvene centre.

„U odeljenju za hitnu pomoć, primetili smo povećan broj pacijenata sa simptomima zamorenosti i stomačnim bolovima, uzrokovanim velikom vrućinom. Ako ste napolju malo duže nego što bi trebalo, dolazi do dehidriranja, ili ako ste suviše aktivni. Medjutim, imali smo i nekoliko pacijenata koji dolaze i sa posledicama takozvanog toplotng udara, najopasnije forme bolesti uzrokovane velikim vrućinama.“, kaže Geri Litl lekar u bolnici "Džordž Vašington".

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da je u većini saveznih država temperatura dostigla 32. podeok na celzijusovoj skali, ali se region srednjeg Atlantika, od prestonice Vašingtona do Njujorka suočava i sa višim temperaturama - 37 stepeni, što uz visoku vlagu izaziva osjećaj da je još toplije.

Ipak, turisti koji posjećuju NJujork i Vašington ne haju. Stiv German je došao da obiđe Vašington:

"Nije tako strašno. Pogotovo ako se skloniš u hladovinu i piješ dosta vode. Snalazimo se."

Pad temperature se na Srednjem zapadu očekuje tokom današnjeg dana, a na istočnoj obali u subotu.
XS
SM
MD
LG