Linkovi

Vrhovni sud otkazao pretres o Trampovoj zabrani


Američki Vrhovni sud skinuo je sa svog rasporeda za oktobar razmatranje zabrane ulaska u SAD, koju je uveo predsednik Tramp, pošto je predsednik u nedelju objavio nova pravila putovanja. Novom zabranom, objavljenom u trenutku dok je prvobitna isticala, proširena je lista zemalja čijim je državljanima zabranjen ulazak u SAD, a ovog puta restrikcije ne ističu već mogu da traju neograničeno.

Kao što se i očekivalo, nove restrikcije putovanja specifično se odnose na pojedinačne pretnje, za koje se smatra da potiču iz određenih zemalja. Konkretno, prema novim pravilima suspenduje se ulazak u SAD imigrantima i posetiocima iz Čada, Libije i Jemena na osnovu poslovnih, turističkih ili porodičnih viza. Zabranjuje se ulazak građanima Irana, sa izuzetkom iranskih studenata potvrgnutih dodatnim proverama, kao i dolazak imigranata ili posetilaca iz Severne Koreje i Sirije. Takođe se zabranjuje useljenje u Ameriku građanima Somalije, a posetioci su podvrgnuti pojačanim proverama. Nekim zvaničnicima venecuelanske vlade i njihovim porodicama se zabranjuje ulazak u zemlju na osnovu poslovnih, turističkih i porodičnih viza. Sudan je skinut sa liste.

Na jučerašnjoj konferenciji o imigracionom pravu na Univerzitetu Džordžtaun, zabrana putovanja bila je glavna tema razgovora.

Dok je predsednik Tramp naveo da mora da reaguje kako bi zaštitio bezbednost Sjedinjenih Država, neki dovode u pitanje njegovu motivaciju za taj potez.

“Postoje stvarne pretnje u svetu i pojedinci na koje moramo da motrimo. Ali problem u ovom slučaju je što se ponekad ovakvi problemi dešavaju u širem kontekstu političkog nativizma i ksenofobije, a kada se to dogodi ponekad je teško razlikovati da li je odluka pokrenuta brigom za nacionalnu bezbednost ili tu postoje i neki drugi razlozi…”, kaže Arturo Sarukan, bivši meksički ambasador u SAD.

Tramp navodi da će nove restrikcije ostati na snazi dok zemlje obuhvaćene zabranom ne poboljšaju svoje bezbednosne provere.

“Ova zabrana je osmišljena tako da zemlje moraju da ispune minimum osnovnih zahteva i učestvuju u razmeni informacija. U proteklom periodu, one su preduzele akcije i ispunile neke osnovne zahteve koje su iznele Sjedinjene Države”, navodi Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće.

Vlada će povremeno obavljati reviziju tih pravila, koja takođe mogu da budu osporena pred sudovima, pa i na nivou samog Vrhovnog suda.

Vrhovni sud se spremao da sasluša argumente o legalnosti Trampove izvršne uredbe, ali je moguće da će revidirana verzija zahtevati novi sudski slučaj koji će početi pred nižim sudovima.

"Šta će se dogoditi u Vrhovnom sudu sada kada je zabrana putovanja izmenjena? Ako ostanete na ovom skupu pravnika, čućete veoma različita mišljenja. To je kompleksno pitanje zbog promena sadržaja zabrane. To je nova zabrana i moraće da se razmatra odvojeno od prethodne”, ističe Džini Etkinson, izvršna direktorka Katoličke pravne imigracije.

Za to vreme, deo stare zabrane putovanja koji je istekao, sada je ponovo uspostavljen, a nova, proširena pravila putovanja stupaju na snagu 18. oktobra.

XS
SM
MD
LG