Linkovi

Vrej: Biću nezavisan direktor FBI-a


Kristofer Vrej, nominovan za direktora FBI-a na pretresu u Senatu
Kristofer Vrej, nominovan za direktora FBI-a na pretresu u Senatu

Advokat i nekadašnji zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe Kristofer Vrej, koga je predsednik Donald Tramp nominovao za novog direktora Federalnog istražnog biroa (FBI), danas je odgovarao na pitanja u senatskom Odboru za obaveštajna pitanja. Na pretresu na kojem bi trebalo da bude potvrđeno njegovo imenovanje, pojedini senatori su napomenuli da ih brine to da li će Vrej moći svoj posao da obavlja nezavisno od predsednika koji ga je imenovao.

Kristofer Vrej je odgovorio na te primedbe rekavši da veruje da su poštovanje Ustava, zakona i politička nepristransnost jedini način da se pošteno obavlja posao direktora FBI-a.

Istakao je i da ne sumnja u rezultate istrage američkih obaveštajnih agencija da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. Vrej je napomenuo da niko iz Bele kuće od njega nije tražio lojalnost, što je Tramp navodno tražio od bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija.

Na pitanje da li bi obavio zadatak koji nije u skladu sa zakonom – da predsednik to od njega zatraži, Vrej je odgovorio da bi najpre pokušao da predsednika odvrati od toga, a u slučaju da ne uspe – podneo bi ostavku. Kristofer Vrej bi trebalo da zameni Džejmsa Komija, koga je predsednik Tramp otpustio pre dva meseca.

XS
SM
MD
LG