Linkovi

Volonteri u Ohaju ubeđuju imigrante da glasaju


Vojska volontera ide od vrata do vrata tokom američke izborne sezone kako bi registrovala građane za glasanje. U veoma važnoj državi, kao što je Ohajo, ubediti nove imigrante da glasaju je veoma važan poduhvat.

Betula Musa nije dovoljno stara da bi mogla da glasa. Ali veoma dobro zna koliko je to važno.

“To je nešto za sve imigrante. Vaš glas se računa. Morate to da uradite”.

Ona i njena grupa volontera zakucali su na 60 vrata po kišnom danu u Kolumbusu, u državi Ohajo. A samo jedna osoba se registrovala za glasanje. Čak i tokom molitvi petkom, muslimani se pozivaju da se registruju. Zato će Halima Mohamed, po prvi put u svom životu, glasati.

“Ako želite nešto da promenite, morate na napravite prvi korak za sebe”.

A u Klivlendu, organizatori nude besplatne vekne hleba, kako bi pridobili pripadnike hispanske zajednice da se registruju. Gilbert Ruiz kaže da njegovi prijatelji glasači žele garancije.

“Ako nećete da učinite ništa za mene, ja neću da izađem i da glasam za vas”.

Još jedna glasačka akcija u azijskom kraju, u kojem živi grupacija koja se oseća zapostavljenom. Teri Vong podržavala je Bernija Sandersa.

“Čak i u Bernijevoj kampanji, on bi nabrajao sve etničke manjine, a i tada bi povremeno zaboravio na Azijate. Jednostavno, osećamo da se naš glas ne čuje koliko bi trebalo da se čuje”.

Dovoljno je teško ubediti ljude da se registruju, a tek onda sledi pravi izazov - da ih ubedite da izađu na glasanje. Ričard Eksner, stručnjak za analizu podataka, pažljivo prati brojeve.

“Kako će glasati i kakva će biti izlaznost na biralištima videćemo tek na dan glasanja, jer od kako je naglo porastao broj imigranata, ne znamo njihove istorijske navike u Ohaju”.

Imigrantska zajednica u Ohaju čini oko 8 odsto ukupne populacije – što je i dalje malo, ali nedavne ankete javnog mnjenja pokazale su da je trka predsedničkih kandidata neizvesna u toj važnoj državi. Vremenom, kažu stručnjaci, novi imigranti će možda promeniti odnos političkih snaga u Ohaju.

XS
SM
MD
LG