Linkovi

Vojske širom sveta razvijaju novo oružje - robote


Bespilotna letelica
Bespilotna letelica

Bespilotne letelice se nalaze u arsenalu skoro svake vojske na svetu, pa zbog toga odbrambene industrije ubrzano razvijaju terenska i podvodna robotička vozila kako ne bi zaostajali za drugima. Većina te tehnologije već postoji i koristi se za industrijske robote, kao i za industriju samovozećih automobila, koja raste vrtoglavom brzinom.

Dok intelektualci i organizacije za zaštitu ljudskih prava pozivaju na sveobuhvatnu zabranu tzv. “robota ubica”, drugi kažu da je za to već kasno. Naoružane bespilotne letelice su postale standardni arsenal svake vojske, tako da je pažnja sada preusmerena na kopnene i podvodne oblasti.

“Danas svi imaju drugačije vrste, drugačije modele, drugačije veličine bespilotinih letelica, i taj trend na zemlji je postao veoma, veoma ozbiljan. Kao što polu-autonomni roboti ulaze u industriju i komercijalnu automobilsku industriju, vojska nije ništa drugačija”, kaže Alen Tremblej iz kompanije "Rheinmetall defense".

Malo terensko robotičko vozilo nemačkog proizvođača Rajnmetal može lako da se adaptira i da nosi oružje. Proizvođač tvrdi da će robot moći da pravi razliku između prijatelja i neprijatelja, kao i da će se povinovati komandama svojih operatera-ljudi.

Međutim organizacije za zaštitu ljudskih prava poput Hjuman rajts voča već duže vreme upozoravaju na opasnosti autonomnog robotičkog oružja.

“Jedna od stvari koja nas tera da se uzdržimo od varvarstva u ratovima je to što pravimo razliku između vojnika i civila. Brinemo da robotičko oružje sutrašnjice neće moći da napravi razliku između deteta koje drži sladoled i nekoga ko drži oružje”, ističe Dejvid Mefam, direktor Hjuman rajts voča u Britaniji.

U današnjem polarizovanom svetu zemlje su nervozne pri pomisli da bi potencijalni neprijatelj mogao da dođe do tehnologije, koja će im donet prevagu u borbi. Stručnjaci kažu da bi napredak u robotici i nanotehnologiji mogao da pošalje buduće konflikte ispod vode, što znači da se značajna istraživanja obavljaju i u toj oblasti.

“Svet se sve više fokusira na marinsko okruženje za prirodne resurse, ali i mogućnost da se operiše u tom prostoru je pojednostavljen pojavom autonomnih brodova. Očekivanja od kraljevske mornarice da bude na čelu tehnološkog razmišljanja, da pruži bezbednost i zaštitu britanskih interesa, samo će rasti”, kaže oficir u Kraljevskoj mornarici Piter Pipkin.

Ranije ove godine, 126 osnivača i direktora više od 100 kompanija za robotiku i veštačku inteligenciju iz 28 zemalja potpisali su otvoreno pismo zahtevajući od vlada da preduzmu akcije za sveobuhvatnu zabranu autonomnog oružja. Međutim nikakvi koraci nisu preduzeti.

XS
SM
MD
LG