Linkovi

Milion i 300 hiljada litara radioaktivne vode procurelo iz nuklearke u Minesoti


Burad sa radioaktivnim otpadom spremna za transport
Burad sa radioaktivnim otpadom spremna za transport

Regulatori u saveznoj državi Minesota saopštili su u četvrtak da prate čišćenje milion i 300 hiljada litara radioaktivne vode procurele iz nuklearne elektrane Montičelo. Iz kompanije "Eksel enerdži" (Xcel Energy), u čijem vlasništvu je nuklearka, saopšteno je da građani nisu u opasnosti.

"Eksel enerdži je preduzeo brzu akciju da zaustavi curenje u granicama fabrike, što ne predstavlja nikakav zdravstveni i bezbednosni rizik za lokalnu zajednicu ili životnu sredinu“, navodi se u saopštenju kompanije sa sedištem u Mineapolisu.

Iako je kompanija krajem novembra prijavila curenje vode koja sadrži tritijum, državnim i federalnim vlastima, to nije obelodanjeno do četvrtka. Državni zvaničnici saopštili su da su čekali da dobiju više informacija pre nego što izađu u javnost.

"Znali smo da postoji prisustvo tritijuma u jednom od nadzornih bunara, ali Eksel još uvek nije identifikovao izvor curenja i njegovu lokaciju“, izjavio je portparol Agencije za kontrolu zagađenja Minesote Majkl Referti.

"Sada kada imamo sve informacije o tome gde je došlo do curenja, koliko je ispušteno u podzemne vode i da su te kontaminirane podzemne vode prešle originalnu lokaciju, delimo te informacije“, rekao je Referti, dodajući da se zagađena voda nalazi u granicama imovine kompanije i da ne predstavlja neposredan rizik za javno zdravlje.

Kompanija je saopštila da je obavestila federalnu Nuklearnu regulatornu komisiju (NRC) i vlasti Minesote 22. novembra, dan nakon što je potvrđeno curenje iz cevi između dve zgrade. Od tada se ispumpava podzemna voda, skladišti i obrađuje zagađena voda, koja sadrži nivoe tritijuma koji su ispod federalnih dozvoljenih nivoa.

"Stalno praćenje više od dvadesetak nadzornih bunara na licu mesta potvrđuje da je sprečeno širenje procurela vode i da nije otkrivena izvan objekta ili u bilo kojoj lokalnoj pijaćoj vodi“, navodi se u saopštenju Eksel enerdžija.

Na pitanje zašto javnost nije ranije obaveštena, kompanija je navela:

"Razumemo važnost brzog informisanja zajednica ako situacija predstavlja neposrednu pretnju po zdravlje i bezbednost. U ovom slučaju, nije bilo takve pretnje", ističe se u saopštenju i dodaje da je kompanija sada fokusirana na istragu, sprečavanje širenja zagađene vode i preduzimanje sledećih koraka.

Nuklearna elektrana Montičelo udaljena je oko 55 kilometara severozapadno od Mineapolisa, uzvodno od grada, na reci Misisipi.

Tritijum je radioaktivni izotop vodonika koji se prirodno pojavljuje u životnoj sredini i uobičajen je sporedni proizvod rada nuklearne elektrane. Ispušta slab oblik beta radijacije koji ne putuje daleko i ne može da probije ljudsku kožu, navodi Nuklearna regulatorna komisija. Osoba koja bi popila kontaminiranu vodu, u organizam bi unela samo malu dozu, kaže NRC.

Federalna nuklearna regulatorna komisija je navela da se povremeno u nuklearnim elektranama izlivao tritijum, ali da je više puta utvrđeno da je to bilo ograničeno ili je obuhvatalo niske nivoe koji nisu uticali na javno zdravlje ili bezbednost. Eksel je prijavio manje curenje tritijuma u Montičelu 2009. godine.

Takođe je navedeno da je do sada očišćeno oko 25 odsto procurelog tritijuma, da će se napori za oporavak nastaviti i da će ovog proleća primeniti trajno rešenje.

"Iako curenje ne predstavlja rizik za javnost ili životnu sredinu, mi to shvatamo veoma ozbiljno i radimo na bezbednom rešavanju situacije“, navodi se u saopštenju Krisa Klarka, predsednika kompanije Eksel enerdži za Minesotu, Severnu i Južnu Dakotu. "Nastavljamo da sakupljamo i obrađujemo svu potencijalno zagađenu vodu, dok redovno pratimo obližnje izvore podzemnih voda."

Eksel enerdži razmišlja o izgradnji nadzemnih rezervoara za skladištenje kontaminirane vode, i razmatra opcije za prečišćavanje, ponovnu upotrebu ili konačno uklanjanje procurelog tritijuma i vode.

Japan se sprema da ispusti ogromnu količinu radioaktivne otpadne vode u more od trostrukog topljenja reaktora pre 12 godina u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči. Voda sadrži tritijum i druge radioaktivne zagađivače.

XS
SM
MD
LG