Linkovi

Jubilej misije VOA i Obalske straže


Brod "Kurir" sa kojeg je emitovan program Glasa Amerike
Brod "Kurir" sa kojeg je emitovan program Glasa Amerike

1952. godine, u sred Hladnog rata, 100 metara dugi brod Obalske straže transformisan je u pokretnu bazu za emitovanje programa Glasa Amerike.

Njegova misija više od deset godina je glasila – slati informacije iza Gvozdene zavese na više od deset jezika, kako bi se odgovorilo na sovjetsku propagandu. Glas Amerike posetio je izložbu organizovanu u čast veterana i novinara koji su radili na ovom brodu u vodama nadomak Rodosa u Grčkoj.

Brod nazvan “Kurir” slao je vesti, muziku i nadu u zemlje iza Gvozdene zavese. Sagradjen po želji predsednika Harija Trumana 1952. godine, taj brod je bio ključno američko sredstvo komunikacija za vreme Drugog svetskog rata. Noseći šifrovano ime “Operacija skitnica” – ploveća stanica za emitovanje bila je rezultat jedinstvenog partnerstva Glasa Amerike i Obalske straže. Ričard Heldi bio je poručnik na brodu od 1958. do 1961. godine.

“Kompletna misija jedrilice “Kurir” Obalske straže bila je da bude Glas Amerike na Bliskom istoku i u južnim sovjetskim republikama, kako bi mogli da čuju informacije iz spoljnog sveta. Rusi su stalno pokušavali da ometaju naš program ali nisu uspevali da to urade na redovnoj osnovi, tako da je program koji smo emitovali uglavnom prolazio.”

Isto koliko su SAD želele da informacije dostave iza Gvozdene zavese, Sovjeti su želeli da blokiraju to emitovanje. Bob Meriot bio je jedan od prvobitnih članova posade “Kurira” 1952. Radio je u sobi za emitovanje, koja je imala tri deka i spisak tri frekvencije za svaki program.

“Imali smo dugu listu zato što su Rusi ometali emitovanje. Verovali ili ne, dobili bismo dobar, čist signal I onda bi došlo do ometanja… zvučalo je kao mlin za kafu. Morali smo da se prebacimo na drugu antenu. Igrali smo “jedan na jedan” sa Rusima. Nikada ih nismo sreli, i nadali smo se da nećemo, ali smo se svake noći igrali mačke i miša kada bismo krenuli da emitujemo program.”

Kurir je emitovao program na 13 jezika, sedam dana nedeljno, zahvaljujući signalu od 150 kilovata koji je bio tri puta jači od tradicionalnih predajnika na kopnu. Ričard Šenon, poznat po nadimku Red, seća se da je elektronsko polje bilo dovoljno snažno da se upali neonska sijalica bez priključka za struju.

“Bilo je toliko mnogo radijacije noću. Danju smo koristili signalne lampice ali noću bismo uzeli neonske lampe, duge neonske lampice, držali smo ih u rukavicama i mogli da mašemo njima kao signalnim lampicama.”

Brod je prvobitno bio opremljen baražnim balonima na koje su bile pričvršćene antene za srednje talase. Medjutim, inženjer VOA Ajvan Bor dizajnirao je novi sistem kada su se baloni pokazali problematičnim.

“Žice antente bi se stalno odvajale, i završile bi negde u Turskoj. Zato je Ajvan Bor napravio strukturu nazvanu Delta D. Posmatrano spreda, ličilo je na žicu za sušenje veša, tako da su tri žice vodile do glavnog jarbola a tri do onog tamo otvora. Bio je to bolji sistem, imali smo dovoljno žica antene da smo mogli da emitujemo program.”

Ove godine obeležava se 50 godišnjica kraja misije “Kurira” 1964. U junu je, u njegovu čast, otvorena izložba u Akademiji Obalske straže u mestu Nju London u Konektikatu. Kustos Dženifer Godio nazvala je izložbu “Glas nade i slobode” – inspirisana kratkim porukama pisanim na toalet papiru ili maramicama, koje su slali slušaoci iza Gvozdene zavese.

"Glas Amerike je posvećen emitovanju istine i nade, a glavna misija Obalske straže je spasavanje života. Bio je to jedinstven eksperiment za obe organizacije, posebno u prilično neispitanim vodama Hladnog rata.”

12 godina, emisije Glasa Amerike često je ispunjavala američka muzika – džež numere kao što je ovaj “džem-sešn” Čarlija Parkera. Kralj rokenrola, Elvis Prisli, takodje je emitovan širom sveta. Ova kulturna razmena trebalo je da inspiriše i podstakne ljude iza Gvozdene zavese.

“Ispuni vas ponos kada znate da ste bili deo jedne značajne jedinice, iako nikada nismo ispalili ni metak – bili smo značajan faktor u Hladnom ratu”, kaže Ričard Hedli.

Dženifer Godio kaže da će izložba putovati po SAD, i nada se da će skrenuti pažnju na ovu značajnu, ali nedovoljno poznatu misiju komunikacija za vreme Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG