Linkovi

"Rusija spremna da sarađuje sa Trampovom administracijom"


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Danas održan godišnji "govor o stanju nacije" ruskog predsednika Vladimira Putina manje je značajan po onome šta je sadržao nego po onome što nije sadržao - odnosno gnev i krivljenje zemalja koje navodno nastoje da od Rusije stvore neprijatelja, što je bila prošlogodišnja tema.

Ovogodišnji govor je izgledao veoma pomirljiv, jer se Putin samo osvrnuo na zapadne sankcije za koje je rekao "da su pokušaj da se navedemo da igramo drugu igru i ignorišemo naše sopstvene, fundamentalne nacionalne interese".

Putin je upotrebio više od polovine 70-minutnog govora na teme vezane za unutrašnju politiku poput socijalnog staranja i posustale ekonomije da bi se potom osvrnuo na inostranu politiku.

"Potrebni su nam prijatelji", rekao je on, "Ali nećemo dopustiti potkopavanje ili zanemarivanje naših interesa". Putin se osvrnuo i na novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, rekavši da Rusija ne želi konfrontaciju ni sa kim i da bi volela da saradjuje po pitanju Sirije.

"Ovaj otvoreni pomirljivi ton podseća na retoriku koju je Putin koristio da se obrati Zapadu pre Moskovskih protesta i potom drugih Majdanskih protesta, te ukrajinskog i sirijskog rata", kaže Aleksander Baunov iz Karnegi centra u Moskvi.

Analitričari navode da je Putinova promena tona uobličena ne samo nadom za poboljšanje odnosa sa inostranstvom već i njegovim uverenjem da su se ruska nastojanja na planu inostrane politike pokazala kao ispravna.

XS
SM
MD
LG