Linkovi

Vlade dogovorile pravila za primenu Pariskog klimatskog sporazuma


Šefovi delegacija na samitu u Katovicama u Poljskoj, 15, decembar

Zvaničnici gotovo 200 država su posle dve nedelje teških pregovora u subotu postigli dogovor o jedinstvenim i transparentnim pravilima o smanjenju emisije štetnih gasova i globalnog zagrejavanja.

Sporazum, koji je postignut na razgovorima u Poljskoj koje su organizovale Ujedinjene nacije, omogućava državama da počnu da sprovode principe iz Pariskog klimatskog sporazuma postignutog 2015. godine.

"Kroz ovaj paket, napravili smo hiljadu malih koraka napred, zajedno". rekao je visoki poljski zvaničnik Mikal Kurtika, koji je predsedavao pregovorima.

Dodao je da će svaka država pronaći neki deo dogovora koji joj se ne sviđa, ali da su uloženi napori da se izbalansiraju interesi svih strana.

"Svi moramo da se odreknemo nečega da bi bili na dobitku. Svi ćemo morati da budemo hrabri i da napravimo još jedan korak za spas čovečanstva", rekao je poljski zvaničnik.

Razgovori u Poljskoj održani su u svetlu strahovanja da vlade ne reaguju dovoljno brzo na globalno zagrejavanje. Prema istraživanju, objavljenom prošlog meseca, zbog klimatskih promena će biti pogoršane katastrofe kao što su smrtonosni požari u Kaliforniji i snažni uragani koji su pogodili Sjedinjene Države ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG