Linkovi

"Svet je u velikoj nevolji zbog klimatskih promena"


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na otvaranju klimatske konferencije u Katovicama u Poljskoj
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na otvaranju klimatske konferencije u Katovicama u Poljskoj

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na otvaranju samita o klimi u Katovicama u Poljskoj da je "svet u velikoj nevolji zbog klimatskih promena". Ocenio je da je konferencija u Poljskoj, na kojoj učestvuju lideri 200 zemalja, najvažnije okupljanje od Pariskog samita o klimi.

Generalni sekretar UN: Svet u velikoj nevolji zbog klimatskih promena
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Potpisnice Pariskog sporazuma 2015. saglasile su se da smanje emisiju štetnih gasova i zaustave rast globalne temperature za manje od 2 stepena do 2030.

Da bi se to postiglno, kaže Gutereš, emsija štetnih gasova mora biti upola manja nego 2010.

Očekuje se da će Poljska, koja je zemlja domaćin, predložiti "prelazno rešenje" za naftu, gas i ugalj kako bi olakšala finansijski gubitak zbog uklanjanja goriva koja zagađuju žitovnu sredinu.

Protest u Briselu uoči klimatske konferencije u Poljskoj
Protest u Briselu uoči klimatske konferencije u Poljskoj

Desetine hiljada demonstranata protestovalo je u Brislu pred klimatsku konferenciju u Poljskoj i pozvalo na međunarodnu solidarnost u borbi protiv klimatskih promena.

“Cilj ovij protesta je pritisak na političke lidere da preduzmu konkretne mere u sprečavanju klimatskih promena i zaštiti životne sredine”, kaže Olivije Žankuast.

U međuvremenu, u Parizu su izbile nasilne demonstracije protiv energetske politike francuskog predsednika Emanuela Makrona. Više od 250 ljudi je povređeno, a stotine su uhapšene. Makron je zaštitu životne sredine stavio u centar svoje agende, ali prelazak na čistu energiju – uljučujući i više cene goriva i veće poreze - će platiti građani.

Protest građana u Parizu
Protest građana u Parizu

Aktivisti tvrde da je problem u manjku obrazovanja birača kada je reč o klimatskim promenama i da od toga profitira industrija.

"Bogata manjina, jedan odsto onih koji poseduju fabrike, radi ove neetičke stvari, a najmanje ih pogađaju jer imaju toliko novca da mogu uvek da odu i rade nešto drugo. Najveću štetu trpe farmeri u Aziji i Africi koji nemaju ništa osim polja krompira koje će im poplaviti more”, tvrdi demonstrant Ej Džej Rafo.

Oko 200 lidera učestvuje na samitu UN o klimatskim promenama koji se održava u Međunrodnom kongresnom centru u Katovicama, pored gradskog Muzeja istorije uglja. I to je podsetnik da se Poljska i dalje oslanja na ovo zagađujuće fosilno gorivo.

Američki predsednik Donald Tramp ne učestvuje na ovom samitu, a ranije je rekao da ne veruje naučnom objašnjenju klimatskih promena i povukao je SAD iz Pariskog sporauzma kojim je ograničena emisija ugljen dioksida.

Predsednica GS UN Marija Espnioza obraća se učesnicima konferencije u Katovicama
Predsednica GS UN Marija Espnioza obraća se učesnicima konferencije u Katovicama

“U nekim društvima se mora birati između zaštite životne sredine i radnih mesta. Ali to ne ide tako. Pouzdani podaci pokazuju da će obnovljivi izvori energije otvoriti milione novih radnih mesta”, kaže Marija Espinoza, predsednica GS UN.

Naučnici upozoravaju da dogovor lidera u Katovicama možda neće biti dovoljan da spreči globalno zagrevanje, jer su neki procesi nepovratni.

Izveštaji pokazuju da će ekstremna vrućina, suše i povećanje nivoa mora neke delove zemlje učiniti nedostupnim za život.

XS
SM
MD
LG