Linkovi

Vlada imenovala Sava Kenteru za vršioca dužnosti šefa crnogorske ANB


ARHIVA - Novi vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore Savo Kentera (Foto:rtcg.me)

Novi vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore je Savo Kentera, dosadašnji predsjednik Atlantskog saveza, lokalne političke think tank grupe koja se bavi ekspertizom u oblasti bezbjednosti, odlučila je Vlada u četvrtak.

Vlada Dritana Abazovića je na današnjoj sjednici prethodno usvojila prijedlog o razrješenju direktora ANB-a Dejana Vukšića, a protiv izbora Kentere za v.d. direktora ANB-a glasalo je šest članova Vlade.

"Čestitam na izboru, u namjeri da se nastavi sa pozitivnim reformama u sektoru bezbjednosti. Iako ima dosta nedoumimca, moram da konstatujem da su neke stvari već postignute, a da neke tek slijede za Crnu Goru i kad je u pitanju bezbjednost i kad je u pitanju pravda", rekao je Abazović nakon odluke o imenovanju Kentere.

Novi članovi Vijeća za nacionalnu bezbjednost su premijer Abazović, koji je i predsjednik Vijeća, zatim ministri odbrane, pravde, unutrašnjih, vanjskih poslova i finansija, Raško Konjević, Marko Kovač, Filip Adžić, Ranko Krivokapić i Aleksandar Damjanović, v.d. direktora ANB-a Savo Kentera, a pored njih u Vijeću su predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Milan Knežević i njegov zamjenik Mevludin Nuhodžić.

Kentera je predsjednik Atlantskog saveza od 2008. godine, kao i gostujući saradnik na fakultetu Džon Kenedi pri Univerzitetu Harvard (Harvard Kennedy School), Akademiji za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva (UK Defense Academy) i Kings koledžu u Londonu.

Izabran je za potpredsjednika Svjetske organizacije atlantske povelje na Generalnoj skupštini održanoj 2008. godine u Berlinu.

Prema podacima iz njegove biografije. osnovao je To Be Secure (2BS) Forum, "vodeću bezbjednosno-političku platformu na visokom nivou, posvećenu procjenama i analizi ključnih političkih i bezbjednosnih izazova", te Digitalni forenzički centar 2018. godine, prvi digitalni „hab“ ove vrste posvećen borbi protiv dezinformisanja, lažnih vijesti i propagandnih kampanja koje imaju za cilj destabilizovanje demokratskih procesa u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG