Linkovi

Vlada: Crna Gora ukinula program ekonomskog državljanstva


Vlada Crne Gore (Foto: gov.me)
Vlada Crne Gore (Foto: gov.me)

Crnogorska vlada saopštila je u petak da je 31. decembra zvanično okončan program ekonomskog državljanstva, kako bi ispoštovala preporuke Evropske komisije koji su ovaj program smatrali rizičnim.

“U pogledu ekonomskog državljanstva, crnogorska delegacija je informisala da je Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore zvanično završen 31. decembra 2022. godine, što je na liniji preporuka Evropske komisije o rizicima koje ovaj program nosi sa sobom”, navodi se u Izvještaju sa sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje održanog 25. januara u Briselu “u hibridnom formatu”, koji je objavila vlada.

Vlada u izvještaju navodi da je delegacija EU na sjednici odbora pozvala Crnu Goru da obezbijedi neophodna finansijska sredstva za implementaciju Šengenskog akcionog plana i poboljšanje granica.

"Iako vizna politika još nije usklađena s evropskom, delegacija EU je pozdravila posljednje aktivnosti preduzete na tom planu, posebno kada je riječ o uspostavljanju viznog režima s Kubom i ponovnog uvođenja viza za državljane Ujedinjenih Arapskih Emirata. Apostrofiran je značaj ukidanja šeme ekonomskog državljanstva, uz obrazloženje da ono predstavlja rizike za izvršenje teških krivičnih djela", piše, pored ostalog, u izvještaju sa sjednice odbora.

Na sastanku u Briselu, predstavnici vlade informisali su EK "i o konkretnim aktivnostima preduzetim na planu usklađivanja nacionalne vizne politike s evropskom”.

Evropska komisija je u više navrata insistirala da Crna Gora ukine program ekonomskog državljanstva uveden 2019, ocjenjujući da to povećava rizik za bezbjednost država EU mogućim izbjegavanjem viza za ulazak u njih, kao i korupciju, organizovani kriminal i pranje novca.

XS
SM
MD
LG