Linkovi

Vlada: Crna Gora ponosna na svoju istoriju, savezništvo sa SAD trajno i snažno


Zastava Crne Gore u sedištu NATO-a
Zastava Crne Gore u sedištu NATO-a

Crnogorska vlada saopštila je reagujući na izjavu američkog predjsjednika Donalda Trampa o Crnogorcima kao snažnim i agresivnim ljudima, zbog čije agresivnosti može da izbije Treći svjetski rat, da je Crna Gora ponosna na svoju istorijsku ulogu u Drugom svjetskom ratu, kao i mirnodopsku ulugu u stabilizaciji Balkana.

Crna Gora je ponosna na svoju istoriju i tradiciju i mirnodopsku politiku koja je dovela do pozicije stabilizirajuće države u regionu i jedine države u kojoj se nije ratovalo raspadom bivše Jugoslavije”, saopštila je Vlada, navodeći da je Crna Gora primila i zaštitila 120,000 unesrećenih ljudi i porodica.

Vlada je podsjetila da je Crna Gora država koja je prva u Evropi pružila otpor fašizmu, te da ona danas, kao nova članica NATO-a i kandidat za Evropsku uniju, doprinosi miru i stabilnosti, ne samo na evropskom kontinentu već širom svijeta, zajedno sa američki vojnicima u Avganistanu.

“Mi gradimo prijateljstva, a ni jedno nijesmo izgubili, ujedno sposobni da hrabro i odlučno branimo i odbranimo sopstvene nacionalne interese”, saopštila je Vlada Crne Gore, ocjenjujući da, “u današnjem svijetu punom izazova nije bitno koliko ste veliki ili mali nego u kojoj mjeri baštinite vrijednosti slobode, solidarnosti i demokratije”. “Zbog svega ovog prijateljstvo i savezništvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država je snažno i trajno”.

Američka ambasada u Podgorici saopštila je da Sjedinjene Države s ponosom smatraju smatraju Crnu Goru saveznikom, kao i da ona “nastavlja da igra aktivnu ulogu kroz svoj doprinos misiji NATO-a u Avganistanu, i Sjedinjene Države pozdravljaju nedavnu najavu Crne Gore da podrži NATO u Iraku i Letoniji”.

“Bitno je da članice NATO-a ispunjavaju svoje obaveze prema Alijansi i drago nam je što je Crna Gora na putu da ispuni svoje obaveze”, navode u ambasadi SAD.

Prema istom saopštenju, predsjednik Tramp je, na prošlonedjeljnom samitu NATO-a u Briselu, ponovio čvrstu američku posvećenost kolektivnoj odbrani NATO-a.

“Deklaracija sa samita jasno navodi da će svaki napad na jednog saveznika biti smatran napadom na sve nas, kao što je to navedeno u Članu 5 Vašingtonskog ugovora", podsjetili su iz ambasade.

Politički analitičar Sergej Sekulović ocijenio je u izjavi za Glas Amerike da Trampovu izjavu ne bi trebalo shvatiti preozbiljno, ali i da bi, ako bi je stavili u politički kontekst budući da dolazi od predsjednika SAD, ona mogla biti povezana sa prioritetima Trampove spoljne politike - u kontekstu njegovog nedavnog sastanka sa Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

“Trampova izjava se može tumačiti i u smislu relaksacije odnosa između Istoka i Zapada i kao slanje poruke da bi vrijeme Hladnog rata i velikih tenzija trebalo da bude za nama, kao osnov spoljne politike koja je promovisana na tom sastanku (u Helsinkiju) U tom kontekstu, Crna Gora je samo poslužila kao povod, mogla je to biti bilo koja druga država”

Sekulović smatra da je to Trampova poruka da je za njega nije prioritet dosadašnja odbrambena politika SAD u odnosu na Rusiju, kao ni davanje velikog novca za NATO, tolerisanje drugi država koje ne ispunjavaju svoje budžetske obaveze prema Alijansi.

On je rekao da, i pored toga što Trampovu izjavu ne treba preozbiljno shvatiti, ona predstavlja nagovještaj da bi se mogao poljuljati - ne i srušiti - član 5 Vašingtonskog ugovora koji podrazumijeva da napad na jednu državu NATO predstavlja obavezu za ostale članice da vojno zaštite napadnutu članicu Alijanse.

“Ovo je nagovještaj da se član 5. Vašingtonskog ugovora na određeni način ljulja. Ne bi rekao da se ruši, jer nije toliko ozbiljan ni momenat ni kontekst, ali svakako se ljulja”, smatra Sekulović.

XS
SM
MD
LG