Linkovi

Vlada profitirala na deonicama AIG-a


Trgovina deonicama AIG-a na njujorškoj berzi (arhivski snimak)
Trgovina deonicama AIG-a na njujorškoj berzi (arhivski snimak)
Američka vlada je ostvarila značajan profit zahvaljujući kontroverznom potezu kada je, na vrhuncu globalne ekonomske krize, spasla bankrotstva jednu od najvećih svetskih osiguravajućih kompanija - Američku medjunarodnu grupaciju.

Sekretarijat za finansije saopštio je da prodaje 234 miliona svojih preostalih deonica u AIG-u uz zaradu od 7 milijardi i 600 miliona dolara. To znači da su Sjedinjene Države ostvarile ukupan profit od 22,7 milijarde dolara na deonicama osiguravajućeg giganta, u čije je spasavanje, pre četiri godine, vlada uložila više od 182 milijarde.

U jednom trenutku, država je bila vlasnik više od 92 odsto akcija u kompaniji koja je investirala ogromne sume u stambene kredite koji su propali kada kupci kuća više nisu mogli da otplaćuju svoje rate.

AIG je bila najveća od brojnih kompanija koje je vlada spasila bankrotstva 2008. i 2009. godine, a njeno spasavanje bilo je – najkontroverznije. Brojni zvaničnici u Vašingtonu tvrdili su da nema razloga da poreski obveznici spasavaju giganta sa Vol Strita koji je donosio loše poslovne odluke.

Predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki je svojevremeno izjavio da je “više ljut zbog tog poteza, nego bilo koje druge vladine odluke u to vreme.” Čak i kada je novac poreskih obveznika spasao kompaniju, dve administracije – predsednika Buša, I zatim predsednika Obame, kritikovale su neprimereno ponašanje AIG-a kao što je bilo organizovanje poslovne konferencije u luksuznom letovalištu i isplata velikih bonusa njenim direktorima.

AIG je sada smanjio obim svojih operacija - sa hiljadu milijardi na 550 milijardi dolara, i koncentriše se na usluge osiguranja imovine, kao i životnog i penzionog osiguranja. Kompanija navodi da je izmirila sve obaveze prema vladi i da već četiri tromesečja za redom beleži profit.
XS
SM
MD
LG