Linkovi

Rizik preti mladima sa visokim krvnim pritiskom


Studijom univerziteta Nordvestern ustanovljeno je da visoki krvni pritisak kod mladih osoba povećava njihov rizik od dobijanja srčanih oboljenja.

Februar je mesec borbe protiv srčanih oboljenja, a jedna nova studija nudi naznake, namenjene mladim ljudima, za očuvanje zdravlja srca. Studija se bavila visokim krvnim pritiskom koji može da vodi srčanom napadu ili moždanom udaru. Ustanovljeno je da visoki krvni pritisak kod mladih osoba povećava njihov rizik od dobijanja srčanih oboljenja, čak i ako imaju svega 18 godina.

Visoki krvni pritisak povećava rizik kod svake osobe za dobijanje srčanih oboljenja i zato lekari prate krvni pritisak, veoma pažljivo.

Rezultati nove studije pokazali su da mlađe odrasle osobe u svojim tinejdžerskim i dvadesetim godinama, koje imaju visoki krvni pritisak, imaju veće šanse za srčana oboljenja do vremena kada dostignu srednje godine, 35 do 50, od onih kod kojih je krvni pritisak normalan. Doktorka Norina Alen sa univerziteta Nordvestern preuzela je studiju koja je započeta pre 25 godina, a koja je pratila trendove krvnog pritiska muškaraca i žena starosti između 18 i 30 godina. Skoro 5 hiljada pacijenata uklopilo se u najčešće trendove.

Oni čiji se krvni pritisak kretao u okviru normalnih vrednosti, oni čiji je krvni pritisak bio stalno visok i oni čiji je krvni pritisak rastao postepeno tokom vremena do nivoa gde je bio viši nego uobičajeni ali nedovoljno visok za prepisane lekove.

“Pojedinci koji su imali povišen krvni pritisak u srednjim godinama ili oni koji su imali visok krvni pritisak do srednjih godina bili su u povećanom riziku za razvoj srčanih oboljenja do vremena njihovih 50 godina.”

Istraživači su takođe proučavali da li se kalcijum skuplja u srčanim arterijama. Naslage kalcijuma mogu da vode ka srčanom napadu.

“Pojedinci koji su imali povišen krvni pritisak ili oni kod kojih je taj pritisak povećan od mladosti do srednjih godina, imali su povećan rizik od kalcifikacije, skoro 4 puta”, ističe Norina Alen.

Većina mladih sa visokim krvnim pritiskom imala je nezdrav životni stil. Imali su prekomernu težinu, uzimali masnu hranu, nisu vežbali, pušili su ili su imali kombinovane navike. Studija ima dva rezultata. Vaš krvni pritisak kada ste mlađi može da utiče na vas kako starite i praćenje krvnog pritiska od kasne mladosti može da vam spasi život.

“Ako bismo mogli da ustanovimo po kom obrascu će živeti određeni pojedinac, možda bismo mogli da ustanovimo ko je u riziku za razvoj srčanih oboljenja i da utičemo pre nego što se oboljenje razvije”, zaključuje dr. Alen.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja. Doktorka Alen kaže da se studija nastavlja i da se istraživači sada trude da ustanove na koji način da najbolje pomognu pacijentima sa visokim krvnim pritiskom da budu zdraviji.
XS
SM
MD
LG