Linkovi

Visoka medicinska škola ostaje u Beranama


Montenegro Berane Medical school
Montenegro Berane Medical school

Visoka medicinska škola ostaće u Beranama i neće biti preseljena u Podgoricu, odlučio je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore. Tako je završen višemjesečni spor Vlade Crne Gore i rukovodstva Univerziteta, koji je povremeno imao i političku dimenziju

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore odlučio je da se raspiše konkurs za upis 72 brucoša u Visoku medicinsku školu u Beranama.

To znači da Visoka medicinska škola ipak ostaje u Beranama. Takvu odluku Vlade Crne Gore podržalo je 11 članova Upravnog odbora UCG.

Time je okončan višemjesečni spor Vlade i Univerziteta u kome je rektorka Radmila Vojvodić istrajavala na rješenju da se medicinski radnici školuju u glavnom gradu, a ne – kako je to insistirala Vlada i premijer Marković – na sjeveru države, u Beranama.

Spor je povremeno imao i političku, a potom i regionalnu dimenziju, jer se svodio na pitanje koliko zapravo ima osnova priča o ravnomjernom regionalnom razvoju i da li je sjever države zaista u svakom pogledu zapostavljen.

Na današnju odluku reagovala je rektorka UCG Radmila Vojvodić, koja je napustila sjednicu. Ukratko, ona je odluku označila kao «kratkoročni trijumf političko – populističke zloupotrebe i provincijalizacije UCG”.

Kazala je da time nijesu riješeni već neodgovorno otvoreni akademski problemi Univerziteta Crne Gore, da je demonstrirano grubo nepoštovanje organa i autonomije Univerziteta Crne Gore, sve to uprkos odluci Senata u akademskom jedinstvu stava da se akareditovani studijski program u Podgorici ne može prekrajati ničijom voljom.

Izričita je u stavu da program škole u Beranama nije akreditovan i - ne postoji.

Dodala je da se Univerzitet Crne Gore žalio Upravnom sudu povodom nezakonite licence Ministarstva prosvjete za neakreditovani program u Beranama, kao i da je podnio ustavnu žalbe Ustavnom sudu Crne Gore za povredu autonomije Univerziteta'. Žalba će biti upućena i međunarodnim tijelima iz ove oblasti.

Prethodno, Vlada je objavila da je spremna, ukoliko škola ostane u Beranama, da plaća troškove prevoza i smještaja za praksu u Podgorici.

Podsjetimo, dva mjeseca traje polemika o sjedištu škole. Vlada se zalagala da upis bude u Beranama, dok je Univerzitet Crne Gore uporno odbijao da raspiše konkurs u tom gradu, jer, kako su tvrdili, studenti uslove za učenje, pogotovo praktičnu nastavu imaju samo u glavnom gradu.

XS
SM
MD
LG