Linkovi

Visok politički ulog u borbi za poresku reformu


Vođa demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi, senator Ron Vajden, član senatskog Odbora za finansije i Čak Šumer, lider demokrata u Senatu.

Dok predsednik Tramp nastavlja posetu Aziji sa visoko-strateškim ulozima, republikanci u Vašingtonu promovišu ambiciozni predlog zakona o poreskoj reformi koji bi mogao da izazove značajne fiskalne i političke posledice. Smanjenje poreza poslednja nada predsednika Trampa za veliku zakonsku pobedu u prvoj godini svog mandata, nešto što je republikancima neophodno potrebno i nešto što su demokrate odlučne da im uskrate.

“To će biti najveće smanjenje poreza u istoriji naše zemlje do sada”, najavio je predsednik Tramp.

Republikanski zakonodavci kažu da bi njihov plan omogućio zaposlenim Amerikancima da zadrže veći deo svog prihoda.

“Prvih 24 hiljade dolara prihoda za zaposlene porodice u Americi bilo bi potpuno bez poreza”, ističe Majk Pens, potpredsednik SAD.

“Tipična četvoročlana porodica uštedeće 1,182 dolara godišnje u taksama”, kaže Pol Rajan, predsedavajući Predstavničkog doma.

Republikanci još obećavaju dodatno stvaranje radnih mesta i povećanje plata time što će biti smanjen porez korporacijama koje se trenutno suočavaju sa maksimalnom poreskom osnovicom od 35 odsto. “Predsednik Tramp je potpuno posvećen smanjenju osnovice za američke biznise na 20 procenata.”

Federalne takse na nasledstvo bi potpuno nestale. Da bi nadoknadili gubitak prihoda, republikanci planiraju da ukinu popularne poreske olakšice za studentske kredite i medicinske troškove i ograniče olakšice za kamate na hipoteke, kao i državne i lokalne poreze. Demokrate su već spremne da im se suprotstave.

“Kako ocenjujete ovo? Ako ste vlasnik kuće ili želite da postanete jednoga dana, izgubićete. Ako imate bolesno dete ili člana porodice sa dugotrajnom medicinskom negom, oni vam oduzimaju olakšice za zdravstvenu zaštitu, izgubićete”, ističe Nensi Pelosi, lider demokratske manjine u Predstavničkom domu.

Plan bi mogao da doda hiljadu i po milijardi dolara na već postojećih 20 hiljada milijardi američkog nacionalnog duga.

“Ljudi koji su normalno zabrinuti za deficit, izgleda da su nekako magično odustali od svojih zabrinutosti za smanjenje deficita, sada kada su predviđene poreske olakšice za bogate”, nezadovoljan je Čak Šumer, vođa demokrata u Senatu.

Nisu svi republikanci srećni sa predlogom zakona o porezu u njegovom trenutnom obliku.

“Verujem u smanjenje poreza. Verujem da je to funkcionisalo u vreme predsednika Kenedija, u vreme predsednika Regana. Ali ovaj specifični predlog zakona, koji predviđa ukidanje državnih i lokalnih poreskih olakšica ima posebno težak efekat na Njujork i Nju Džerzi”, navodi Piter King, republikanski kongresmen iz Njujorka.

Drugi republikanci su zabrinuti zbog deficita koji bi usledio zbog predloženog plana. Senator Bob Korker želi da poreska reforma bude neutralna u odnosu na prihode, cilj koji predlog njegove partije nije postigao. Republikanci imaju većinu od samo dva mesta u Senatu. Razlike u njihovom kokusu sprečile su više pokušaja za ukidanje Obamakera i mogle bi da se pojave ponovo, kada je u pitanju poreska reforma.

“Ako ne budu u stanju da se dogovore oko poreske reforme, republikanci će biti u velikoj nevolji na izborima iduće godine. Kada se neproduktivni Kongres suoči sa biračima, izgubiće ih”, kaže republikanski strateg Džon Fijeri.

Predsednik Tramp oštro je kritikovao republikance koji su glasali protiv ukidanja Obamakera. Njegov bes prema bilo kom republikancu koji ne bude glasao za poresku reformu, mogao bi da bude još veći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG