Linkovi

Viskonsin - ključni test za Trampa


Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp
Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp

Pokušaj republikanaca da blokiraju biznismena, milijardera Donalda Trampa da dobije republikansku nominaciju u predsedničkoj trci proći će veliki test u utorak, na primarnim izborima u Viskonsinu.

Prema poslednjim anketama Trampov rival Ted Kruz vodi u Viskonsinu, tako da bi poraz poslovnog magnata mogao da dovede do još veće podele unutar Rrepublikanske stranke na eventualnoj otvorenoj konvenciji u julu.

Republikanski favorit Donald Tramp vodi kampanju u Viskonsinu i nada se da će posle prošlonedeljnog neuspeha uspeti da povrati poverenje birača. Tramp podseća birače da on nije političar.

“Ja sam zaista dobar biznismen. Izuzetno sam dobar biznismen i vi nećete biti ni svesni kako ćete se brzo obogatiti. Nemate pojima koliko ćete biti bogati.”

Međutim, prema anketama, njegov rival Ted Kruz vodi u Viskoninu. Kruz se nada da će pobediti u toj saveznoj državi što bi moglo da ohrabri Trampove protivnike da ospore njegovu nominaciju na republikanskoj konvenciji u julu.

“On je veoma dobar kada treba da viče, napada i vređa ali nema prava rešenja za probleme sa kojim se naša zemlja suočava.”

Guverner države Ohajo, Džon Kejsik, stoji veoma loše sa brojem delegata ali se nada da bi u slučaju otvorene konvencije bio jedan od kandidata.

“Dobijamo na zamahu, kako na političkom polju tako i finansijski i radujemo se zanimljivoj konvenciji.”

Nedavni Trampov gaf o abortusu, to što je stao u zaštitu svog menadžera kampanje koji je optužen da je napao novinarku i njegova spremnost da napada suparnike, ponovo su podstakli sumnje o njegovoj podobnosti da bude predsednički kandidat republikanske stranke, kaže istoričar Alen Lihtman.

“Video sam ogorčene bitke za nominaciju, ali nikada nisam video da se predsednički pretendenti za nominaciju služe sitnim uvredama i pogrdnim imenima.”

Sa Demokratske strane, Viskonsin je test za favorita Hilari Klinton, koja prema najnovijim anketama u toj saveznoj državi zaostaje iza Bernija Sandersa.

“Imam million glasova više od Donalda Trampa i dva i po miliona glasova više od Bernija Sandersa.”

Vodimo veliku bitku u Viskonsinu. Mislim da imamo dobre šanse da pobedimo u Njujorku i još puno, puno drugih država”, naveo je Sanders.

Klintonova i dalje vodi, po broju delegata u odnosu na Sandersa, ali je Sanders odneo pobede na pet od šest poslednjih primarnih izbora demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG