Linkovi

Virtuelna rekonstrukcija zločina


Jedan švajcarski institut kaže da bi sofisticirana tehnologija u oblasti virtuelne stvarnosti mogla da se koristi sa kvalitetnu rekonstrukciju događaja koji su se odigrali u vreme kada je počinjen zločin.

Policija i tužioci ponekad pribegavaju tehnici rekonstrukcije mesta zločina kako bi bolje razumeli interakciju učesnika u komplikovanim slučajevima.

Naučnici u Institutu za sudsku medicine u Cirihu u Švajcarskoj rade na usavršavanje tehnologije koja može da bude od pomoći policiji, sudijama i advokatima da bolje zamisle kako se odigrao određeni zločin pa čak i da obave virtuelne autopsije.

Naočare za virtuelnu realnost, koje se koriste za video igre, u kombinaciji sa specijalnim softverom nazvanim “Forensic Holodeck” rekonstruišu kako se zločin odigrao uz pomoć 3D skenera kojima se ručno upravlja. Istražitelji koriste 3D slike za rekonstrukciju konkretnog zločina na osnovu izjava svedoka i snimaka sa kamera za nadzor objekata.

U jednom skorijem slučaju, ova tehnologija je pomogla tužilaštvu da dokaže postupke napadača, što je pomoglo da on bude optužen za zločin koji je počinio. Radiolog Štefen Ros objašnjava kako to radi.

“Skeniramo mesto zločina i telo, ako je bilo mrtvih. Zatim sve te podatke ubacimo u kompjuter i kreiramo 3D model mesta zločina”.

Kompjuterski program čak može da rekonstruiše kretanje metka, što je predstavljeno crvenim i žutim indikatorima.

“Mnogo bolje možemo da vidimo putanju metka nego što smo to mogli u dvodimenzionalnoj varijanti”.

Još jedna nova tehnologija koja će da izađe sa istog instituta jeste robot pod nazivom Virtobot, koji će forenzičarima pomoći pri obavljanju preciznih virtuelnih autopsija. Naučnik na tom institute, Robert Brajtbek kaže da sistem pruža 3D model ljudskog tela iznutra i spolja.

“Možemo da skeniramo kožu sa ranom u boji i u stvarnoj veličini što onda možemo da sačuvamo i da kasnije iskombinujemo sa 3D podacima koje skeniramo u saradnji sa policijom. Sa tim 3D podacima onda imamo osnov te možemo da napravimo 3D vizuelizaciju ubistva ili saobraćajne nesreće”.

Oba sistema se već koriste u nekoliko zemalja širom sveta.

XS
SM
MD
LG