Linkovi

Mladi tehnolozi žele virtuelnu realnost dostupnu svima


Virtuelna realnost je nova tehnologija sa bezbroj mogućnosti za upotrebu u mnogim granama industrije. Kompanije koje se bave virtuelnom realnošću niču na sve strane, a sama ta tehnologija nastavlja da se menja i postaje sve bolja. Za potrošače, međutim, oprema za gledanje nečega u virtuelnoj realnosti može da bude veoma skupa. Jedna kompanija sa sedištem u Silicijumskoj dolini pokušava da napravi jeftiniju verziju te opreme, koja će biti dostupna svima.

Josen Utomo nema uobičajeni posao. On većinu dana provodi gledajući kroz mala sočiva u nadi da će da to da mu se isplati. “U krvi mi je da rizikujem”, kaže on.

Utomo je poreklom iz Indonezije i jedan je od osnivača kompanije “Fulldive”. Firma ima nekoliko kancelarija u Silicijumskoj dolini i u Rusiji i bavi se proizvodnjom besplatnih aplikacija za mobilne telefone pomoću kojih je moguć pristup virtuelnoj realnosti. Nešto poput Jutjuba za virtuelnu realnost. Utomo je osnovao kompaniju pre dve godine, a ciljna grupa su mu zemlje u razvoju.

“U zemljama trećeg sveta, poput Indonezije i Indije, se koristi tehnologija koja je oko deset godina starija od one koju koristimo u Silicijumskoj dolini. Naš san je da donesemo novu tehnologiju, kao što je virtuelna realnost, u te zemlje, i želimo da sagradimo most”.

Most koji će da poveže najnoviju američku tehnoloiju sa ostatkom sveta, i da u isto vreme osigura da bude priuštiva svima.

Drugi osnivač, Ed Ov objašnjava da svaki mobilni telefon može da se zakači za ove naočare, koje mogu da se kupe preko interneta za samo par dolara, i korisnici će se automatski naći u virtuelnoj realnosti. Ov još dodaje da im je cilj da pruže društvenu platform za sav sadržaj virtuelne realnosti, uključujući igre, aplikacije i fotografije.

U najnovijoj verziji “Fulldive” aplikacije, svako sa mobilnim telefonom ili sa fotoaparatom koji slika 360 stepeni može da napravi fotografiju, da je aplouduje na “Fulldive” aplikaciju i podeli je sa prijateljima, koji će zatim moći da vide tu fotografiju u virtuelnoj realnosti.

Ov, kjoi je radio i u Kini i u Sjedinjenim Državama, pokušava da spoji iskustva iz obe zemlje kako bi oformio tim koji će da pokreće Fulldive.

“Želim da svi pruže najviše što mogu, i da rade stvari koje drugima nisu pale na pamet. To je kultura koju pokušavamo da dovedemo ovde. Želimo da virtuelna realnost postane dostupna svima, ali to je veliki zalogaj. Kako to da ostvarimo? Ima mnogo detalja, tako da ljudima svaki dan kažemo – smisli još detalja”.

Utomo navodi da mu je krajnji cilj da napravi nešto što će promeniti svet, a s obzirom da je do sada milion i 600 hiljada ljudi instaliralo Fulldive aplikaciju – on smatra da je na dobrom putu da ostvari svoj san.

XS
SM
MD
LG