Linkovi

Sukobi u Istanbulu kod redakcije "Zamana"


Učesnik demonstracija nosi natpis na kome piše: Sloboda medija ne može da bude ugušena", Istanbul 5. mart 2016.
Učesnik demonstracija nosi natpis na kome piše: Sloboda medija ne može da bude ugušena", Istanbul 5. mart 2016.

Turska policija ispalila je suzavac i gumene metke na stotine demonstranata koji su pokušali da se odupru preuzimanju najvećeg dnevnog lista u zemlji "Zamana".

"Zamana" je preuzela vlast, u akciji suzbijanja opozicionih medija povezanih sa religijskom grupom čiji lider Fetulah Gulen živi u egzilu u Sjedinjenim Državama.

Policija se sukobila sa oko 500 demonstranata danas ispred sedišta lista.

Demonstranti su izvikivali parole da sloboda medija ne može da bude ugušena, dok se policijski kordon približavao, ispaljujući suzavac i gumene metke na demonstrante, od kojih mnoge žene.

Akcija je počela u pertak kada je policija, uz pomoć vodenih topova, rasterala demonstrante koji su se okupili ispred zgrade "Zamana" i zatim presekla metalnu ogradu i okupirala redakciju u kojoj je postavila sudske izvršitelje.

Glavni urednik "Zamana", Abdulhamit Bilici obratio se zaposlenima pred upad policije i nazvao petak crnim danom za demokratiju u Turskoj.

Grupe za zaštitu medija osudile su akciju vlasti predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Preuzimanje se takođe odnosi i na "Today's Zaman", list koji se izdaje na engleskom jeziku, koji je najnoviji u seriji akcija protiv muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, kojeg je Ankara optužila za izdaju.

XS
SM
MD
LG