Linkovi

Nasilje na granici Izraela i Gaze


Dim iznad grada Gaze posle izraelskih vazdušnih napada
Dim iznad grada Gaze posle izraelskih vazdušnih napada

Projektili, minobacačke mine i vazdušni napadi bili su sastavni deo najžešćeg nasilja na granici Izraela i Gaze u poslednjih skoro godinu dana.

Palestinski ekstremisti u Pojasu Gaze lansirali su više od 90 projektila ka južnom Izraelu u odgovoru na vazdušne napade jevrejske države u kojima je ubijeno 15 militanata, među kojima i Zoher al-Kaisi, vođa Komiteta narodnog otpora, koalicije nekoliko palestinskih frakcija koje se protive pomirljivom pristupu prema Izraelu.

Hiljade ožalošćenih Palestinaca izašle su na ulice Gaze da odaju poslednju počast ubijenima u izraelskim napadima, a mnogi od njih uzvikivali su: "Osveta, osveta!".

Izrael je saopštio da je pokrenuo vazdušnu kampanju zato što su Komiteti narodnog otpora planirali napad na Izrael iz Egipta. Zvaničnici jevrejske države takođe su objavili da je najmanje jedan Izraelac ozbiljno povređen u napadu projektilima koje su izveli ekstremisti.

Hamas koji kontroliše Pojas Gaze održava prećutno primirje sa Izraelom, ali druge naoružane grupe, kao što su Komiteti narodnog otpora, redovno ispaljuju projektile i koriste minobacače za prekogranične napade, na koje Izrael odgovara vazdušnim kampanjama.

XS
SM
MD
LG