Linkovi

Vilders osuđen za govor mržnje


Gert Vilders (arhivski snimak)
Gert Vilders (arhivski snimak)

Sud u Holandiji osudio je anti-islamskog zakonodavca i lidera Slobodarske partije Gerta Vildersa za govor mržnje, što je on nazvao politički motivisanom “šaradom” i “ogromnim gubitkom za slobodu govora”. Iako je proglašen krivim, Vilders neće biti kažnjen.

Glavni sudija Hendrik Stejnhus izrekao je danas presudu u sudnici u Skipholu.

“Sud je odlučio da je Vilders, s obzirom da je političar, kriv za vređanje jedne grupe i podsticanje diskriminacije. Ovaj sud veruje da je to za njega dovoljna kazna. Dakle, Vilders je kriv ali neće biti kažnjen”.

Tužilac je takođe rekao da je Vilders prekoračio granice slobode govora time što je konkretno vređao Marokance, i zatražio od sudije da ga kazni sa 5.300 dolara.

Vilders je u video snimku koji je danas objavljen, poručio sudu da ga njihova presuda neće ućutkati.

“Srećom, istina i sloboda su jači od vas. A i ja sam. Nikada nećete uspeti da me zaustavite”.

Vilders je odbacio optužbe da je rasista, rekavši da Markonaci nisu rasa. On je kasnije napisao na Tviteru da je optužba protiv njega “ludost” i da tri sudije koji su mu presudili “mrze” njegovu populističku desničarsku Slobodarsku partiju.

Pre izricanja presude, Stejnhus je rekao da se nije sudilo slobodi govora, kako je Vilders tvrdio tokom procesa. Vilders nije bio prisutan tokom izricanja presude.

U Holandiji se spremaju nacionalni izbori za nešto više od tri meseca, a prema poslednjim istraživanjima, Vildersova Slobodarska partija trenutno vodi, dok joj je tokom suđenja popularnost još više skočila.

XS
SM
MD
LG