Linkovi

Bdenja za žrtve pucnjave u Čarlstonu


Verski lideri i predstavnici grupa za građanska prava organizovali su brojna bdenja širom Sjedinjenih Država tokom današnjeg dana, za žrtve masakra u crkvi u Čarlstonu u Južnoj Karolini gde je ranije ove nedelje ubijeno devetoro Afroamerikanaca.

Vernici su se u Njujorku okupili u jednoj od najvećih afričkih metodističkih episkopalnih crkava u zemlji na jutarnjoj misi, posle čega su krenuli u mirnu šetnju. Očekuje se da će se skupu na kojem će govoriti gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio, pridružiti više od 3 hiljade ljudi.

U međuvremenu, u Al Šarptonovoj Mreži za nacionalnu akciju u Detroitu održan je skup ljudi različitih veroispovesti u znak odavanja pošte žrtvama pucnjave u Čarlstonu.

Molitve za vernike različitih rasa biće održane u Atlanti, inače najvažnijem gradu u Sjedinjenim Državam za pokret za građanska prava.

Osumnjičeni za masovno ubistvo, 21-ogodišnji Dilan Ruf, belac koji je nedavno izrazio rasističke stavove, nalazi se u okružnom zatvoru u Čarlstonu.

On se tereti za ubistvo po 9 tačaka od kojih je jedna nezakonito posedovanje vatrenog oružja. Sudija je odredio kauciju od 1 miliona dolara po optužbi za vatreno oružje, ali je istakao da nema ovlašćenje da odredi kauciju za ubistvo po 9 tačaka.

Ruf je rekao istražiteljima da je izabrao baš tu crkvu zato što je ona istorijski afričkoamerička crkva. On je u samici pod konstantnim nadzorom zbog mogućeg pokušaja samoubistva.

XS
SM
MD
LG