Linkovi

Obama: Vijetnam i SAD imaju konstruktivni odnos


Američki predsednik Barak Obama i lider vijetnamske Komunističke partije, Nuin Fu Trong sastali su se u Beloj kući.

Četrdeset godina posle završetka Vijetnamskog rata, američki predsednik Barak Obama i lider vijetnamske Komunističke partije, Nuin Fu Trong sastali su se u Beloj kući, i pohvalili izuzetan napredak u odnosima dve zemlje, bivših neprijatelja.

Obama je poželeo dobrodošlicu generalnom sekretaru Trongu, koji je u prvoj poseti Sjedinjenim Državama tokom obeležavanja 20. godišnjice od normalizacije odnosa Vašingtona i Hanoja.

Obama je rekao da je konstruktivni odnos dve zemlje baziran na uzajamnom poštovanju i da je samo u poslednje dve godine postignut značajan napredak u poboljšanju saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, tehnologije, klimatskih promena, javnog zdravlja i bezbednosnih pitanja.

Američki predsednik je istakao da je sa Trongom takođe otvoreno razgovarao o razlikama u stavovima o ljudskim pravima i verskim slobodama.

Dvojica lidera su razgovarali i o Trans-pacifičkom partnerstvu, sporazumu o slobodnoj trgovini, koji bi obuhvatao Sjedinjene Države, Vijetnam i desetine drugih zemalja, ali ne i Kinu.

Za vreme sastanka, ispred Bele kuće u Vašingtonu su se okupili pripadnici vijetnamsko-američke zajednice iz svih krajeva Sjedinjenih Država u znak protesta zbog posete generalnog sekretara, pozivajući ga da poštuje demokratiju i oslobodi zarobljene novinare.

XS
SM
MD
LG