Linkovi

Previše igrica - slabije ocene u školi


Odlično poznavanje kompjutera je u današnje, digitalno doba vrlo poželjno, a igranje video igara može da pomogne deci da usavrše tu veštinu – dokle god ne preteraju u tome, upozoravaju naučnici.

Nova studija je pokazala da previše vremena provedenog igrajući video igre može da utiče na ocene deteta u školi. Britanski nacionalni biro za decu Severne Irske juče je objavio rezultate istraživanja, koji ukazuju da previše video igara umanjuje šanse učenicima da dobiju dobre ocene.

Odlično poznavanje kompjutera je u današnje, digitalno doba vrlo poželjno, a igranje video igara može da pomogne deci da usavrše tu veštinu – dokle god ne preteraju u tome, upozoravaju naučnici.

Studija britanskih naučnika sprovedena na uzorku od 600 tinejdžera u periodu od dve godine pokazala je da su oni učenici koji su igrali video igre manje od jednom nedeljno, dobijali bolje ocene u školi od onih koji su to radili dva puta dnevno ili češće. Istraživanje je takođe pokazalo da dnevno korišćenje društvenih mreža nije uticalo na rezultate u školi.

“Jasno je da društvene mreže nemaju nikakvog uticaja. Mislim da je to zbog toga što su društvene mreže deo života svakog deteta. To je način na koji komuniciraju; tako održavaju kontakt sa prijateljima”, kaže Selin Mekstravik iz Nacionalnog biroa za decu Severne Irske.

Roditelji se sve češće žale da ne mogu da odvoje decu od kompjuterskih igara. Neki čak traže pomoć za svoju decu tinejdžere, jer smatraju da su postali zavisnici. Pomenuto istraživanje nije se bavilo problemom ovisnosti, ali se navodi da deca zbog video igara kasnije odlaze na spavanje, što znači da su sutradan umorniji i da manje obraćaju pažnju na časovima.

Dugogodišnji vlasnik prodavnice video igara u Londonu, Mark Starki, kaže da postoji razlika između starih i novih igara.

“Sada postoji mogućnost da se igre naprave tako da budu mnogo veće, detaljnije, komplikovanije. To će duže da im drži pažnju. I to mnogo duže, jer će uvek želeti da vide kako se priča nastavlja i šta će da usledi, dok je u starijim video igrama izazov bio u vašoj motorici, brzini, sinhronizaciji, refleksima … dakle to je bilo važnije od mašte”.

Industrija video igara već dugo tvrdi da nije dokazano da su igre i zavisnost povezani. Nova studija međutim sugeriše da je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdilo kakav efekat često igranje video igara ima na rezultate koje deca postižu u školi.

XS
SM
MD
LG