Linkovi

Video igre i mentalno zdravlje


Video igre i mentalno zdravlje

Ukoliko vaša deca provode previše vremena igrajući video igre, jedno novo istraživanje moglo bi da vas zabrine. Studija nagoveštava da je, kada se radi o deci i video igrama – umerenost najbolji pristup.

Deca koja su opsednuta igranjem video igara mogu da postanu zavisna od njih i pokažu znake mentalnog oboljenja, navodi se u jednoj novoj studiji objavljenoj u časopisu „Pedijatrija“. Međunarodni tim istraživača pratio je oko tri hiljade učenika osnovnih i srednjih škola tokom dve godine i ustanovio da su oni koji su najviše igrali igrice, imali najveće probleme.

Doktor Majkl Manos nije učestvovao u studiji, ali je psiholog u dečjoj bolnici Klivlendske klinike.

Ono što su ustanovili, a to je prva takva studija, jeste da se kod dece kod kojih se to igranje praktično pretvorilo u patologiju, povećao nivo depresije, anksioznosti i socijalne fobije. A kada su prestala da patološki igraju video igre, depresija, anksioznost i socijalna fobija su opale“.

Istraživači su decu za koju su smatrali da su zavisna od igrica nazvali „patološkim igračima“. Ta grupa igrala je video igre oko 31 sat nedeljno, u poređenju sa svojim vršnjacima koji su igrali oko 19 sati nedeljno. Kada su te dve grupe upoređene, studija je ustanovila da su deca u prvoj kategoriji imala veće šanse da pate od socijalne fobije. Studija je takođe ustanovila da su deca koja su bila impulsivnija i manje komotna u kontaktu sa drugom decom, provodila više vremena igrajući video igre.

„Logično je da će dete koje je depresivno i nervozno želeti da igra igrice, jer je to bezbedno mesto i može da ih oslobodi simptoma depresije i nervoze", objašnjava doktor Manos.

Studija je takođe ustanovila da odvikavanje dece od igrica umanjuje depresiju i druge simptome.

„Jedino što možete da uradite jeste da ograničite vreme igranja. Deca koja su 'patološki igrači' opiraće se tome i zato će roditeljima možda biti potrebna pomoć profesionalnih psihologa“.

Američko udruženje pedijatara preporučuje ograničavanje vremena koje mala deca provode igrajući video igre, koristeći računare ili gledajući televiziju, na sat vremena dnevno. Za srednjoškolce se preporučuje samo dva sata dnevno.

Udruženje proizvođača softvera za zabavu saopštilo je da se ne slaže sa rezultatima studije i naglasilo da u istraživanju ima mnogo nedostataka

XS
SM
MD
LG