Linkovi

Više od 200 žena optužuje lekara iz Masačusetsa za seksualno zlostavljanje


Kristin Fric, jedna od podnositeljki tužbi protiv lekara u Bostonu (Foto: AP/Charles Krupa)
Kristin Fric, jedna od podnositeljki tužbi protiv lekara u Bostonu (Foto: AP/Charles Krupa)

Pre više od jedne decenije, Kristin Fric se borila sa bolom u kičmi i otišla je kod reumatologa kojeg je preporučio njen lekar u Brigamu i ženskoj bolnici u Bostonu.

Poseta doktoru Deriku Todu počela je normalno za 37-godišnju ženu iz Nju Hempšira. Ali kako je Tod napredovao, agresivno je pipkao njene grudi, rekla je, do te mere da je „činilo se da u tome previše uživa“.

Tek prošle godine, kada ju je bolnica kontaktirala u vezi sa Todom, shvatila je da je pređena linija. I nije bila jedina.

„Osećam se tako povređeno“, rekla je za Asošijeted pres. „Tako se stidim sebe što u trenutku nisam nešto uradila i osetila da je to pogrešno i da bi trebalo da kažem nekome”.

Asošiejted pres generalno ne identifikuje moguće žrtve seksualnog zlostavljanja, ali je Fric dozvolila da se koristi njeno ime. Ona je jedna od više od 200 žena i nekoliko muškaraca koji su se pridružili zajedničkoj tužbi protiv Toda na Višem sudu u Masačusetsu u Safoku.

U tužbi, koja je objedinila nekoliko podnetih prošle godine, Tod se tereti da je pacijentima obavljao nepotrebnu terapiju karličnog dna, preglede dojki, testisa i rektalnih pregleda.

Navodi se da je Tod - bivši reumatolog u Brigamu i ženskoj bolnici čija je specijalnost lečenje upalnih stanja mišića, zglobova i kostiju - počeo da zlostavlja pacijente 2010. Optužuje se i nekoliko desetina drugih pojedinaca i institucija, uključujući bolnicu Brigam, Fokner i Čarls River da su znale za zlostavljanje i da ga nisu zaustavile.

„Izuzetan je broj ljudi koji su ukazali svoje poverenje doktoru Todu, a kod kojih je to poverenje narušeno samo zbog njegovog ličnog, sebičnog zadovoljstva“, rekao je advokat Vilijam Tompson koji zastupa većinu žrtava.

„Druga stvar koja me pogađa u vezi sa ovim slučajem je kako je ovo moglo da se dešava u bolnici, u grupi za vežbanje tako dugo, a da neko nije prepoznao... da se nešto sumnjivo dešava“, nastavio je on. „Ipak, dozvolili su mu da nastavi da radi ovu nedelju za nedeljom, mesec za mesecom, godinu za godinom, sve više i više žrtava”.

Todov advokat, Entoni Abeln, rekao je da njegov klijent „neće voditi parnicu u medijima, ali će braniti svoj rad kako slučaj bude napredovao kroz sistem Vrhovnog suda Masačusetsa“.

U aprilu 2023. bolnica Brigam primila je dve anonimne žalbe na Toda i pokrenula internu istragu. Todu je rečeno da ne može da sprovodi osetljive preglede bez pratioca. U junu je stavljen poslat administrativno odsustvo, a nakon mesec dana sa njim je raskinut radni odnos. Bolnica je saopštila da je takođe obavestila Odeljenje za javno zdravlje, državni odbor za registraciju lekara, policiju i njegove sadašnje i bivše pacijente.

U septembru je Tod postigao dobrovoljni sporazum sa Odborom za registraciju lekara da prestane da se bavi poslom bilo gde u zemlji. Protiv Toda nije podneta krivična prijava, ali su istražitelji razgovarali sa nekoliko bivših pacijenata.

List Boston gloub je prošle godine izvestio da je Tod bio pod istragom okružnog tužioca okruga Safok. Portparol kancelarije rekao je da neće komentarisati slučaj.

„Duboko smo zabrinuti zbog uznemirujućih navoda o štetnom ponašanju doktora Toda“, navodi se u saopštenju bolnice. „Mi ozbiljno shvatamo dužnost da brinemo o našim pacijentima i da ih čuvamo. Mi smo, i uvek ćemo, odlučno delovati po svim navodima o nedoličnom ponašanju, kao što smo uradili u ovom slučaju.“

Medicinski saradnici bolnici Čarls River rekli su da nikada nisu obavešteni o bilo kakvim pritužbama Toda na „neprikladno ponašanje“ i rekli su da su se obratili pacijentima da prijave razloge zabrinutosti.

„Duboko smo zabrinuti i tužni zbog ovih uznemirujućih navoda i prepoznajemo hrabrost koja je bila potrebna ovim pacijentima da istupe“, navodi se u saopštenju.

Tompson je rekao da su žrtve različite starosti, od tinejdžera do žena od 60 godina. U tužbi se navodi da je Tod stekao njihovo poverenje, prešavši granicu lečenja njihovih reumatskih bolesti i postao njihov jedini lekar dok je obavljao invazivne, nepotrebne preglede.

Među njima je bila i 33-godišnja žena iz Masačusetsa koja se borila da pronađe lekara tokom pandemije kovida-19. Bila je oduševljena kada ju je Tod pozvao da joj pomogne sa simptomima peckanja i utrnulosti u rukama i šakama.

Tokom dve godine, Tod je postao njen primarni lekar i ginekolog i, kako se navodi u tužbi, zlostavljanje se pojačalo tokom njenih poseta - uključujući ponovljene vaginalne preglede. Rekla je da je Tod redovno komentarisao njeno telo, tražio od nje da se skine gola i da se pobrine da bude bez pratnje tokom pregleda.

„Iskreno, uticalo je na svaku komponentu mog života i samopouzdanja“, rekla je žena, koja je prijavila Toda medicinskom odboru nakon što je razgovarala o njegovom ponašanju sa svojim ginekologom i shvatila da nešto nije u redu.

Pošto je saznala da ima mnogo drugih i da Tod više neće da se bavi medicinom, rekla je da joj je “pao teret sa pleća”, iako se i dalje bori. „Čak i samo razmišljanje o poslu je super izazov“, rekla je ona. "Stvarno se i danas jako borim."

Što se tiče Kristin Fric, priznaje da će je iskustvo pratiti do kraja života, ali se teši činjenicom da Tod već plaća cenu za svoje postupke.

"Bili ste medicinski stručnjak od poverenja u ustanovi svetske klase. Zlostavljali ste mnogo, mnogo, mnogo pacijenata. To jednostavno nije u redu", rekla je Fric o Todu. "Za mene, pravda je da on nikada više ne može da bude lekar. On nikada neće moći da uradi ovo ženama ili bilo kom drugom pacijentu”

XS
SM
MD
LG