Linkovi

Trogodišnja suspenzija FIFA za bivšeg predsednika španskog saveza koji je na silu poljubio igračicu


Luis Rubiales, doskorašnji predsednik Fudbalskog saveza Španije (Foto: AP/Manu Fernandez)
Luis Rubiales, doskorašnji predsednik Fudbalskog saveza Španije (Foto: AP/Manu Fernandez)

Svetska fudbalska federacija (FIFA) izrekla je trogodišnju suspenziju smenjenom predsedniku Fudbalskog saveza Španije Luisu Rubialesu zato što je poljubio reprezentativku te zemlje Dženi Hermoso bez njenog pristanka, posle finala Svetskog prvenstva.

FIFA nije objavila detalje presude koju je donela njena disciplinska komisija. Ovo telo je istražilo optužbe u vezi sa “kršenjima osnovnih pravila ponašanja” i “ophođenja koje nanosi štetu fudbalu i reputaciji FIFA”.

Rubijales je takođe pod krivičnom istragom u Španiji zbog spornog poljupca posle pobede španske ženske reprezentacije nad Engleskom, 20. avgusta u Sidneju u Australiji. Negirao je optužbe pred sudom u Madridu, koji je Rubialesu izrekao zabranu prilaska i kontakta sa Hermoso.

Nakon poslednjeg sudijskog zvižduka u finalu Mundijala u Sidneju, Rubiales se uhvatio za međunožje u loži stadiona gde su bile španska kraljica Leticija i 16-godišnja princeza Sofija.

Sudije FIFA su tokom istrage smenile Rubialesa sa funkcije, a takođe su navele i treći incident – poneo je preko ramena špansku igračicu Ateneu del Kastiljo tokom proslave posle meča - u odluci da se objasni zašto je privremeno suspendovan.

Rizik od pokušaja uticaja na svedoke Rubialesa i njegovih saradnika takođe je naveden kao jedan od razloga da se opravda privremena zabrana, za koju je sada potvrđeno da se proteže i nakon sledećeg Svetskog prvenstva za muškarce 2026. koje će organizovati Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko.

Rubiales je u septembru dao ostavku na funkcije u fudbalu nakon tri nedelje negiranja optužbi tokom kojih je na njega rastao pritisak španske vlade i reprezentativaca.

„Posle moje brze suspenzije koju je donela FIFA, i ostatka slučajeva koji se protiv mene grade, jasno je da ne mogu da se vratim na tu funkciju“, rekao je Rubiales 10. septembra kada je konačno odustao od mesta predsednika saveza na kojem se nalazio od 2018.

Rubiales je takođe morao da odustane od funkcije potpredsednika Evropskog fudbalske federacije (UEFA), koja mu je svake godine plaćala 250.000 evra. UEFA je kasnije u izjavi zahvalila Rubialesu na službi.

Kada je Rubiales podneo ostavku, što je koordinisano sa intervjuom za britanski kablovski informativni kanal, primetio je da ne želi da odvlači pažnju od kandidature Španije za organizaciju Mundijala za muškarce 2030. sa Portugalom i Marokom, u projektu koji podržava UEFA .

FIFA je kasnije donela odluku da te zemlje budu domaćini turnira 2030, a nekoliko utakmica biće odigrano u Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

Rubiales može da zatraži detalje o disciplinskoj presudi FIFA u roku od 10 dana, a zatim da uloži žalbu, saopštila je svetska fudbalska organizacija. Mogao bi da uloži dalju žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

XS
SM
MD
LG