Linkovi

Veza zike i mikrocefalije - nedokazana krivica


Zika virus retko izazove probleme kod osoba koje su ga dobile ali izgleda da ima razoran uticaj na bebe čije majke su bile zaražene zikom.

Zika virus se pojavio u Brazilu prošlog maja, a sada se za više od 4 hiljade beba veruje da imaju mikrocefaliju, abnormalno malu glavu. Veza između zika virusa i mikrocefalije još nije dokazana. Ali Svetska zdravstvena organizacija navodi da, dok naučnici ne ponude bolje objašnjenje, uzrok je zika virus.

Snimci sa veb stranice Centara za kontrolu bolesti pokazuju bebu sa malom glavom. Crtice pokazuju koliko bi velika glava bebe normalno trebalo da bude. Centri navode da mikrocefalija nije uobičajena. Imati mikrocefaliju ne znači uvek da beba pati i od drugih defekata kao što su problemi sa govorom, vidom, sluhom, pokretima i intelektom.

“Deset do 15 odsto američkih beba sa mikorcefalijom je potpuno normalno”, kaže Edvard Mekejb iz organizacije “Marš za bebe".

U intervjuu putem Skajpa, doktor Mekejb kaže da bebe rođene u Brazilu, koje se mogu videti na snimcima, izgleda da imaju ozbiljne slučajeve te bolesti. Stoga postoji bojazan kako će izgledati njihov dalji razvoj u budućnosti.

“Ključno je da bebe moraju redovno da se kontrolišu. Da se prave ultrazvučni pregledi mozga, magnetna rezonanca glave ali najvažnije je da se beba prati klinički i neće naškoditi ni rana intervencija.”

To bi moglo da uključi fizikalnu ili terapiju govora. Mekejb takođe kaže da ishod neće biti isti kod svih beba.

“Naše znanje o mikrocefaliji i bebama sa mikrocefalijom pre povezanosti sa zika virusom je da postoji spektar koji se kreće od normalne, čak visoke ineligencije do spektra u smislu zaostalosti u razvoju.”

Dok se ne bude više znalo o virusu, lekari savetuju trudnicama u Latinskoj Americi i Karibima, kao i onima koje planiraju trudnoću, da nose dugačke rukave, dugačke nogavice, šešire i da koriste insekticide na svim nepokrivenim delovima kože.

XS
SM
MD
LG