Linkovi

Bela kuća: "Konkretni koraci" uslov za susret Tramp-Kim


Bela kuća je poručila da SAD nisu načinile nijedan ustupak pristankom na direktan susret predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. “Pristupamo pregovorima sa snažne pozicije koja nije postojala za vreme ranijih američkih administracija”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders, navodeći da je zahvaljujući kampanji “maksimalnog pritiska” koju je vodila Trampova administracija, Severna Koreja sada u oslabljenom položaju.

Sanders je dodala da se predsednik neće sastati sa liderom Severne Koreje dok ne vide kokretni koraci i potezi Pjongjanga, koji je, prema izjavama južnokorejskih zvaničnika, za vreme samita delegacija dve Koreje obećao da će zaustaviti svoje probe nuklearnog oružja I balističkih projektila. “Predsednik dobija tačno ono što želi, priliku da dođe do denuklearizacije”, rekla je Sara Hakabi Sanders.

Bela kuća tvrdi da je Trampov neočekivani pristanak na susret sa Kimom u maju rezultat više meseci pripreme u kojima su učestvovale relevantne američke vladine agencije.

Severnokorejski susedi pozdravili su iznenadnu odluku američkog predsednika Trampa da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, kako bi razgovarali o okončanju pretećeg nuklearnog programa Pjongjanga.

Vest o dogovorenim razgovorima objavljena je u Vašingtonu kasno sinoć a od tada su američki zakonodavci, kineski, japanski i južnokorejski zvaničnici pozitivno komentarisali novi razvoj događaja ali i upozorili na oprez u vezi sa mogućim ishodom.

Bela kuća je potvrdila izveštaje kineskih medija da su Tramp i kineski predsednik Ši Đinping telefonom razgovarali u petak, ali nije navedeno mnogo detalja o tim razgovorima. Prema kineskoj agenciji Sinhua "Ši je Trampu rekao da ceni želju američkog predsednika da pronađe političko rešenje za pitanje Korejskog poluostrva." U izveštaju se dodaje da se kineski predsednik nada da će SAD i Severna Koreja započeti pregovore "što je pre moguće" i da će "sve uključene strane pokazati dobru volju i izbeći bilo koji potez koji bi mogao da utiče ili poremeti poboljšanje situacije na poluostrvu."

Japanski premijer Šinzo Abe, koji je ranije izražavao sumnju u motive Severne Koreje, razgovarao je sa Trampom u četvrtak i pohvalio njegovo odlučno liderstvo i tvrdu politiku koja je prinudila Pjongjang da promeni pristup. Abe je rekao da planira da poseti Trampa u Vašingtonu idućeg meseca da bi razgovarao o samitu sa Severnom Korejom.

Američki senator Lindzi Grejem ocenio je da najavljeni razgovori pokazuju da pojačavanje američkih sankcija daje rezultate.

"Posle brojnih razgovora sa predsednikom Trampom, čvrsto verujem da nam njegov odlučni stav prema Severnoj Koreji i njenoj nuklearnoj agresiji pruža najbolju nadu u više decenija da se ova pretnja razreši na miran način", rekao je.

On je dodao da SAD neće ući u razgovore sa velikim očekivanjima. "Nisam naivan. Razumem da ako je prošlost nagoveštaj budućnosti, Severna Koreja će se više pokazivati na rečima nego na delima."

Još nije jasno šta će Kim tražiti u zamenu za odustajanje od svog programa nuklearnog oružja, koji mu je bio centralni fokus od kada je postao vrhovni lider krajem 2011.

Atmosfera na razgovorima dve Koreje

Prema izveštaju agencije Rojters, severnokorejski lider Kim Džong Un je pravio viceve na sopstveni račun i služio brojna pića tokom susreta sa južnokorejskim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o mogućem susretu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

"Boce su stizale bez prestanka.” To je izjavio anonimni južnokorejski zvaničnik opisujući razgovor sa Kim Džong Unom, koji je doveo do potencijalnog susreta Una i američkog predsednika Donalda Trampa. Kako opisuje južnokorejska strana, Kim je uz hranu i lokalna pića pravio viceve na svoj račun, uključujući njegov imidž u svetu.

Kažu da je bio opušten i da je čak duhovito komentarisao način na koji je južnokorejski predsednik Mun verovatno imao, kako je rekao, mučne sastanke svog bezbednosnog tima kada god bi rano u zoru Pjongjang ispaljivao rakete. Takođe je navodno rekao da bi, ukoliko pregovori ne budu uspeli, bilo kakvo neprijateljstvo moglo lako da se reši telefonskim razgovorom između Severa i Juga. Aludirao je na usopstavljanje takozvane crvene telefonske linije između Kima i južnokorejskog predsednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG