Linkovi

Balet rešenje za vrtoglavicu?


Nova studija pokazala da mozak baletana ima mogućnost da izbegne vrtoglavicu što bi moglo da pomogne u daljem istraživanju.

Naučnici u Britaniji otkrili su da postoje razlike u strukturi mozga baletskih igrača koje im možda pomažu da izbegnu vrtoglavicu dok se obrću izvodeći piruete. To otkriće moglo bi da vodi ka razvoju terapije plesa za pacijente koji pate od hronične vrtoglavice.

Istraživači sa Imperijal koledža u Londonu proučavali su mozak baletskih igrača koji mogu da izvode višestruke okrete sa veoma malo osećanja vrtoglavice. Tim koji je predvodio neurolog Beri Simungel uporedio je 29 balerina sa 20 veslačica istih godina i iste fizičke spreme. Mozgovi u te dve grupe reagovali su različito kada su ih naučnici podvrgli vrtenju na stolici u mračnoj prostoriji.

“Kada smo kod neigrača uporedili osećanje vrtoglavice sa belom moždanom masom ustanovili smo snažnu uzajamnu zavisnost između jačine vrtoglavice i količine bele moždane mase u cerebralnom korteksu, delu mozga koji koristimo za čula i opažanje okoline. Kod balerina nismo ustanovili takav uzajamni odnos", kaže Simungel.

Normalno, osećanje vrtoglavice dolazi iz organa za ravnotežu, u unutrašnjem uhu. Te šupljine pune tečnosti registruju kretanje glave preko sićušnih dlačica koje registruju kretanje te tečnosti. Kod naglog okretanja tečnost nastavlja da se pomera, što može da izazove osećaj da se i dalje okrećete. Snimanje mozga magnetnom rezonancom otkrilo je razlike u dva dela mozga – u malom mozgu gde se obrađuju signali iz organa za ravnotežu i u cerebralnom korteksu, koji je odgovoran za osećaj vrtoglavice.

“To nam pokazuje da je mozak veoma plastičan organ i da ono što se u njemu događa zavisi od onog što radite pa tako, nakon više godina treninga, mozak sam sebe prilagodi u formu koja postaje veoma otporna na vrtoglavicu", objašnjava Simungel.

Studentkinja plesa Kler Hejven, koja je učestvovala u studiji, kaže da igrači postepeno uče kako da se okreću. Uz tehniku nazvanu “spoting” i uz mnogo vežbanja oni nauče da izvode višestruke piruete bez osećanja vrtoglavice.

“To je nešto što možete da naučite da radite. Ne dolazi prirodno. Od ranih dana baletske škole trčite okolo pretvarajući se da ste vile. Samo se vrtite u mestu. Ali kada postanete stariji naučite šta je “spoting” odnosno naglo okretanje glave u krug. Kada ste stariji uvežbate gde vam je balans", objašnjava plesačica Kler Hejven.

Doktor Simungel, koji je takođe na čelu specijalne klinike za vrtoglavicu u jednoj bolnici u Londonu, kaže da bi - ako se dokaže da terapija plesom pomaže pacijentima sa hroničnom vrtoglavicom - to moglo da se primenjuje u grupama ali i kod kuće. On ističe da bi takva terapija bila mnogo jeftinija od trenutnih pojedinačnih tretmana.
XS
SM
MD
LG