Linkovi

Snoudenu ponuđen "humanitarni azil"


Bivšem američkom obaveštajnom kontraktoru, Edvardu Snoudenu ponuđen "humanitarni azil" kako bi bio zaštićen od američkog progona.

Predsednik Bolivije, Evo Morales pridružio se dvojici latinoameričkih lidera koji su ponudili azil bivšem američkom obaveštajnom kontraktoru Edvardu Snoudenu, koji je u Sjedinjenim Državama optužen za odavanje poverljivih obaveštajnih informacija o američkom programu prisluškivanja.

Morales je u saopštenju naveo da se Bolivija ne plaši Sjedinjenih Država i njenih evropskih saveznika i da bi dala azil Amerikancu ukoliko bi on to tražio.

Morales se ovom izjavom pridružio predsedniku Venecuele, Nikolasu Maduru, koji je u petak izjavio da je odlučio da ponudi Snoudenu „humanitarni azil“ kako bi ga zaštitio od američkog progona.

I predsednik Nikaragve Danijel Ortega rekao je da će ponuditi Snoudenu politički azil, ukoliko to dozvole okolnosti.

Nije jasno kako će Snouden biti u mogućnosti da se ukrca na avion za bilo koju od tih zemalja. On se nalazi u tranzitnoj zoni unutar moskovskog aerodroma odakle ne može da ode jer nema pasoš. Snouden je zatražio azil od više od deset zemalja.

Međutim, Sjedinjene Države zahtevaju njegovo izručenje zbog objavljivanja da je NSA prikupljala listinge telefonskih poziva američkih državljana. NSA je saopštila da su te informacije pomogle u sprečavanju terorističkih napada. Snouden je rekao da bi Amerikanci trebalo da znaju da ih njihova vlada drži pod prismotrom.
XS
SM
MD
LG