Linkovi

Predsednički izbori u Venecueli


Žena glasa na jednom biračkom mestu u Karakasu, Venecuela, 14. april, 2013.
Žena glasa na jednom biračkom mestu u Karakasu, Venecuela, 14. april, 2013.

Kampanja je bila ogorčena – puna ličnih uvreda i oštre retorike obojice kandidata, Nikolasa Madura i protivkandidata Enrikea Kaprilesa

Gradjani Venecuele danas glasaju na vanrednim izborima kako bi izabrali novog predsednika, naslednika preminulog Huga Čaveza.

Kampanja je bila ogorčena – puna ličnih uvreda i oštre retorike obojice kandidata, odnosno Čavezovog izabranika i vršioca dužnosti predsednika, Nikolasa Madura, i njegovog protiv-kandidata i lidera opozicije Enrikea Kaprilesa.

50 godišnji bivši vozač autobusa i ministar inostranih poslova, Maduro, počeo je kampanju velikom prednošću u anketama javnog mnjenja, da bi se ona znatno smanjila u danima pred izbore.

Kapriles je 40 godišnji guverner jedne države, koji je izgubio od Čaveza sa 11 posto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima. On optužuje Madura i Čavezovu vladu da nisu učinili mnogo u cilju rešavanja ekonomskih problema Venecuele, nestašice hrane i sve veće stope kriminala.

Maduro koristi svoje radničko poreklo i kaže da Kapriles, inače pripadnik srednje klase, nije u stanju da se identifikuje sa siromašnima. Maduro ukazuje da će nastaviti Čavezovu revoluciju koja je, kako njegovi sledbenici ističu, koristila bogatstvo stečeno prodajom nafte u cilju izbavljenja miliona gradjana pogodjenih siromaštvom.
XS
SM
MD
LG