Linkovi

Čavez u prednosti uoči izbora


Predsednik Venecuele Ugo Čavez

Uoči današnjih izbora u Venecueli, ankete su ukazivale da Čavez ili vodi ispred izazivača Enrikea Kaprilesa, ili je izjednačen sa njim

Venecuelanci danas izlaze na izbore koje analitičari smatraju najtežim ispitom levičarskog predsednika Uga Čaveza tokom njegove gotovo 14 godina duge vladavine. Uoči današnjih izbora, ankete su ukazivale da Čavez ili vodi ispred izazivača Enrikea Kaprilesa, ili je izjednačen sa njim.

Dok Čavez i dalje ima čvrstu bazu među sirotinjom u zemlji, Kapriles je naelektrisao opoziciju. Četrdesetogodišnji pravnik je vodio nacionalnu anketu od vrata do vrata, kritikujući predsednika za nestašicu energije, hrane i visoku stopu kriminala u zemlji. Pitanje koje se neprekidno nameće je i predsednikovo zdravstveno stanje.

Čavez tvrdi da se potpuno oporavio od raka koji je otkriven pre više od godinu dana, ali čija prava priroda nikada nije obelodanjena. Ukoliko osvoji i četvrti mandat, 57-ogodišnji Čavez bi mogao da ostane na položaju do 2019, kada će se navršiti 20. godišnjica njegovog dolaska na predsednički položaj.

Ugo Čavez je otvoreni kritičar Sjedinjenih Država, koji podržava antiameričke vlade širom sveta i troši milijarde dolara novca od venecuelanske nafte na socijalne programe. Ukoliko pobedi Kapriles, očekuje se promena spoljne politike i na posletku smanjenje državne ekonomske kontrole.
XS
SM
MD
LG