Linkovi

Ugo Čavez pobedio na izborima


Predsednik Venecuele Ugo Čavez proslavlja pobedu na izborima
Predsednik Venecuele Ugo Čavez proslavlja pobedu na izborima

Dugogodišnji predsednik Venecuele pobedio je sa do sada najtešnjim rezultatom, a na vlasti bi mogao da ostane ukupno 20 godina

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez pobedio je na jučerašnjim izborima sa 54 odsto glasova i porazio bivšeg guvernera Enrikea Kaprilesa.

Predsednik Nacionalnog izbornog saveta, Tibisaj Lusena, kasno sinoć je objavio da je predsednik Čavez osvojio treći šestogodišnji predsednički mandat.

„Kandidat Ugo Rafael Sančez je osvojio 54,52 odsto glasova.“

Enrike Kapriles, sa svoje strane, dobio je 44,97 odsto. Posle tog saopštenja, pristalice predsednika Čaveza su igrale na ulicama, pod nebom osvetljnim vatrometom. Havijer Medina kaže da slavi zbog toga što Čavez pripada svom narodu, siromašnima i radničkoj klasi.

„On je predsednik siromašnih, a ne bogatih. On je predsednik sirotinje.“

Kapriles je priznao rezultat izbora i uputio Čavezu čestitke, ali je takođe zatražio da predsednik ima u vidu gledišta svih ljudi kojima vlada.

„Ovo je zemlja koja ima dve vizije i biti dobar predsednik znači raditi za sve Venecuelance, raditi na rešenju problema svih Venecuelanaca.“

Izbori, premda predstavljaju pobedu Uga Čaveza, naglašavaju činjenicu da je Venecuela duboko podeljena između onih koji podržavaju Čavezovu vrstu socijalizma i vatrenu antiameričku retoriku i Kaprilesovih pristalica koje žele tržišna rešenja ekonomskih problema i manju konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG