Linkovi

Veliki pad stope nezaposlenosti u SAD


Poslodavci u SAD bili su veoma raspoloženi da zapošljavaju u novembru, tako da je stopa nezaposlenosti, prema danas objavljenom vladinom izveštaju, pala na najniži nivo u poslednjih devet godina - 4,6 odsto.

To je ujedno jasan signal sve većeg poverenja u najveću svetsku ekonomiju, ali i sve ubedljiviji nagoveštaj da će američka Centralna banka kasnije ovog meseca podići osnovnu kamatnu stopu. Prema izveštaju Sekretarijata za rad, broj zaposlenih u novembru povećao se za sezonski prilagođenih 178 hiljada, što je u skladu sa predviđanjima ekonomista, koji su očekivali 180 hiljada. Istovremeno, brojke iz septembra i oktobra su revidirane, ali u negativnom smislu, te je broj radnih mesta u ta dva meseca smnjen za 2.000 u odnosu na ranije prijavljene podatke.

Stopa nezaposlenosti, koja je pala za 0,3 odsto, nije bila na tom nivou još od avgusta 2007. godine. Uprkos nedostaku radne snage na tržištu, prosečna vrednost rada je posle dva uzastopna meseca rasta, pala za 0,1 odsto, odnosno 3 centa na 25 dolara i 89 centi za sat. Ako se gleda poslednjih 12 meseci, prosečna satnica američkog radnika skočila je za 2,5 odsto.

XS
SM
MD
LG