Linkovi

Velike pobede demokrata u Virdžiniji i Nju Džersiju


Pristalice demokrate Ralfa Nordama slave njegovu pobedu u trci za guvernera Virdžinije

Demokrate su ostvarile niz važnih pobeda u trkama za guvernere saveznih država koje su održane u utorak uveče.

Ralf Nordam pobedio je na izborima za guvernera Virdžinije, za koje se pred samo glasanje predviđalo da će biti vrlo tesni. Nordam je na kraju prilično ubedljivo trijumfovao ispred republikanca Eda Gilespija i zameniće odlazećeg demokratskog guvernera Terija Makalifa.

Demokratski kandidat za guvernera Fil Marfi dolazi na događaj u okviru kampanje u Edisonu.
Demokratski kandidat za guvernera Fil Marfi dolazi na događaj u okviru kampanje u Edisonu.

U Nju Džersiju, demokrata Fil Marfi očekivano je dobio veću podršku u trci za naslednika republikanskog guverenera Krisa Kristija, i to protiv Kristijeve zamenice Kim Guadanjo, koja je pokušala da se distancira od Kristija, ali nije uspela.

Kristijev rejting je pao na rekordno nizak nivo na isteku drugog četvrogodišnjeg mandata.

Takođe u Virdžiniji, demokrata Denika Roem porazila je dugogodišnjeg delegata u skupštini Roberta Maršala i postala prvi otvoreno transrodni izabrani zvaničnik u toj državi na jugu.

Izbori su bili važni pošto i Republikanska i Demokratska partija nastoje da uhvate zamah pred izbore sledeće godine na polovini predsednikovog mandata.

Demokrate se nadaju da će njihovi kandidati odneti pobedu nakon poraza koje su pretrpeli na vanrednim izborima za Kongres protiv republikanskih protivnika ove godine. Republikanci se nadaju da bi njihove pobede pomogle da se utišaju unutarstranačka prepiranja između Trampa i vodećih republikanaca u Kongresu.

Republikanski kandidat za guvernera Virdžije Ed Gilespi tokom govora u kojem je priznao poraz od demokrate Ralfa Nordama.
Republikanski kandidat za guvernera Virdžije Ed Gilespi tokom govora u kojem je priznao poraz od demokrate Ralfa Nordama.

Tramp je podržao Gilespija sa entuzijazmom, iako je kandidat održavao distancu od predsednika. Tramp je prvi predsednik od Ričarda Niksona, koji je bio predsednik od 1969. do 1974, koji nije vodio kampanju u trci za guvernera Virdžinije.

Tramp, koji je na 12-dnevnoj turneji po pet azijskih zemalja, podržao je Gilespija u seriji tvitova u utorak. Međutim, to se promenilo kada je Gilespijev poraz postao neizbežan:

Trka za guvernera Virdžinije je bila više rasno obojena nego bilo koji izbori u novijoj istoriji te države. Gilespi je pokušao da se dopadne Trampovim pristalicama političkim oglasima o imigraciji i zaštiti spomenika vojnicima Konfederacije.

Nortam je, pak, pokušao da dovede Gilepsija u vezu sa rasistima koji su se okupili u Šarlotstvilu u Virdžiniji ovog leta da bi se protivili uklanjanju spomenika Konfederacije.

Aktuelni zamenik guverenera Virdžinije Ralf Nordam, demokratski kandidat za guverenera, sa suprugom Pem, glasa u Norfolku.
Aktuelni zamenik guverenera Virdžinije Ralf Nordam, demokratski kandidat za guverenera, sa suprugom Pem, glasa u Norfolku.

U Nju Džersiju, Marfi, koji je bio ambasador predsednika Obame u Nemačkoj, obećao je da će ograničiti Trampov uticaj u državi. Marfi se zalagao za liberalnu agendu koja obuhvata podizanje miminalne nadnice na 15 dolara na sat, povećanje poreza za milionere, veća izdvajanja za školstvo i legalizaciju marihuana.

Republikanka Guadanjo pokušala je da se distancira od Trampa i Kristija što je težak zadatak budući da je osam godina bila Kristijeva zamenica. Ona je vodila kampanju za smanjenje državnog poreza na imovinu i ukidanje “gradova koji pružaju utočište imigrantima”. Takvi gradovi ograničavaju saradnju sa federalnom vladom u sprovođenju imigracionih zakona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG