Linkovi

Državni i lokalni izbori - rani test Trampovog uticaja


Biračko mesto u Aleksandriji u Virdžiniji 7. novembra 2017.
Biračko mesto u Aleksandriji u Virdžiniji 7. novembra 2017.

Birači u Virdžiniji danas će izabrati novog guvernera. To su jedni od brojnih državnih i lokalnih izbora koji bi mogli da pruže nagoveštaj kako glasači doživljavaju predsednika Donalda Trampa i Republikansku stranku.

Većina anketa ukazuje na tesnu bitku republikanca Eda Gilespija i demokrate Ralfa Nortama, zamenika guvernera Virdžinije koja spada u neopredeljene, takozvane prelomne države koje često odlučuju izbore.

U Nju Džersiju, nepopularnog republikanskog guvernera Krisa Kristija naslediće ili njegova republikanska zamenica Kim Guadanjo ili demokrata Fil Marfi, koji je u većini anketa u ubedljivom vođstvu u odnosu na Guadanjo.

Današnji izbori su važni pošto i Republikanska i Demokratska partija nastoje da uhvate zamah pred izbore sledeće godine na polovini predsednikovog mandata. Demokrate se nadaju da će njihovi kandidati odneti pobedu nakon poraza koje su pretrpeli na vanrednim izborima za Kongres protiv republikanskih protivnika ove godine. Republikanci se nadaju da bi njihove pobede pomogle da se utišaju unutarstranačka prepiranja između Trampa i vodećih republikanaca u Kongresu.

Tramp je podržao Gilespija sa entuzijazmom iako je kandidat održavao distancu od predsednika. Tramp je prvi predsednik od Ričarda Niksona, koji je bio predsednik od 1969. do 1974, koji nije vodio kampanju u trci za guvernera Virdžinije.

Tramp, koji je na 12-dnevnoj turneji po pet azijskih zemalja, podržao je Gilespija u seriji tvitova. Počeo je sa napadom na Gilespijevog protivnika rekavši da bi Gilespi eliminisao MS-13, međunarodnu kriminalnu bandu dok bi Ralf Nortam “dozvolio da zločin besni u Virdžiniji.”Tramp je poručio da je demokratski kandidat “slab kada je reč o suprotstavljanju kriminalu, da se protivi Drugom amandmanu američkog Ustava (koji garantuje pravo na posedovanje oružja) i da je loš za ekonomiju Virdžinije.

Trka za guvernera Virdžinije je bila više rasno obojena nego bilo koji izbori u novijoj istoriji te države. Gilespi je pokušao da se dopadne Trampovim pristalicama političkim oglasima o imigraciji i zaštiti spomenika vojnicima Konfederacije. Nortam je, pak, pokušao da dovede Gilepsija u vezu sa rasistima koji su se okupili u Šarlotstvilu u Virdžiniji ovog leta da bi se protivili uklanjanju spomenika Konfederacije.

U Nju Džersiju, Marfi, koji je bio ambasador predsednika Obame u Nemačkoj, obećao je da će ograničiti Trampov uticaj u državi. Marfi se zalagao za liberalnu agendu koja obuhvata podizanje miminalne nadnice na 15 dolara na sat, povećanje poreza za milionere, veća izdvajanja za školstvo i legalizaciju marihuana. Republikanka Guadanjo pokušala je da se distancira od Trampa i Kristija što je težak zadatak budući da je osam godina bila Kristijeva zamenica. Ona je vodila kampanju za smanjenje državnog poreza na imovinu i ukidanje “gradova koji pružaju utočište imigrantima”. Takvi gradovi ograničavaju saradnju sa federalnom vladom u sprovođenju imigracionih zakona.

Na lokalnim trkama, ankete pokazuju da će demokratski gradonačelnik Bil de Blazio u Njujorku i Marti Volš u Bostonu lako osvojiti novi mandat. Gradonačelnici se takođe biraju u Atlanti u Džordžiji, Šarlotu u Severnoj Karolini, Detroitu u Mičigenu i Sijetlu u državi Vašington.

U Juti, republikanac Džon Kertis, vatreni Trampov pristalica, trebalo bi da osvoji mesto u Kongresu koje je upraznio Džon Čafec.

XS
SM
MD
LG