Linkovi

Velike bele ajkule - ugrožena vrsta


Velike bele ajkule su lepe za posmatranje iz daljine, ali su isto tako zastrašujuće kada ih, ako ste u vodi, vidite u svojoj blizini.

Međutim tim predatorima, koji važe za najveće grabljivce u okeanima, je potrebna zaštita kaže okeanograf sa južnoafričkog Univerziteta Stelenboš, Sara Andreoti.

"Velike bele ajkule su kultna vrsta morskih pasa, međutim i pored toga što je Južnoafrička Republika jedna od prvih zemalja koja ih je uzela u zaštitu, one se već dugi niz godina smatraju krvoločnim ubicama, opasnim po ljude."

Rezultati šestogodišnje studije pokazuju da u vodama Južne Afrike ima upola manje belih ajkula nego što se ranije mislilo. Ima ih između 350 i 520. Andreoti kaže da je jedan od većih razloga, njihove ugroženosti preterani ribolov na manje morske pse i ribe koji su glavni izvor njihove ishrane. Međutim zagađenost okeana i ljudi imaju jednu od ključnih uloga u njihovom izumiranju.

Ajkule su na zapadnoj obali Južne Afrike velika turistička atrakcija, ali se naučnici boje, da bi ako se nastavi ovim tempom, velike bele ajkule iz voda Južne Afrike, mogle uskoro da se nađu samo u istorijskim čitankama.

XS
SM
MD
LG