Linkovi

Veličina obaveštajnog aparata SAD ometa efikasnost


Jedan od vodećih dnevnih listova u SAD, Vašington post, objavio je da je obim obaveštajnih aktivnosti nakon terorističkih napada 11. Septembra 2001. godine uvećan toliko da su pojedini delovi obaveštajnog aparata obavljali isti posao, dok su istovremeno brojni obaveštajni podaci rutinski ignorisani.

U serijalu pod naslovom Top secret America na kojem su njegovi reporteri-istraživači radili oko 2 godine, list citira vladine dokumente i brojne sadašnje i bivše obaveštajce. Imena većine od njih nisu navedena.

Post navodi i kako je u obaveštajnim i anti-terorističkikm aktivnostima učestvovala 1,271 vladina organizacija i 1,931 privatna kompanija, te da niko ne zna koliko je tačno novca nepotrebno protraćeno prilikom finasiranja spomenutih operacija. Post navodi da manjak pažnje, a ne resursa – ugrožava napore da se zaštite građani SAD.

Na drugoj strani, vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne zajednice Dejvid Gompert (David Gompert izjavio je, međutim, da reportaža Vašington posta ne održava istinsko stanje obaveštajne zajednice koja je kontinuirano uspevala da osujeti terorističke napade u SAD.

Sekretar za odbranu Robert Gejts (Robert Gates rekao je za Post da ne veruje da je obaveštajni aparat prevelik, ali da je izazov njime upravljati.

XS
SM
MD
LG