Linkovi

Vejvoda: Srbija ne može da ostane neutralna


Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda u SAD da niko od Srbije ne traži da uvede sankcije Rusiji, i da treba imati u vidu da je Srbija već krenula ka EU, da je u ekonomiji usmerena ka zemljama Unije, ali i da je, kao i veći deo Evrope, zavisna od ruskog gasa...

Potpredsednik Nemačkog Maršalovog plana Ivan Vejvoda posetio je Beograd i tom prilikom je izneo ocenu da Srbija ne može ostati neutralna po pitanju Krima i Rusije. Sa druge strane, ministar inostranih poslova Ivan Mrkić je izjavio da Srbija neće preduzimati neprijateljske korake prema Rusiji.

Srbija ne može ostati neutralna po pitanju uvođenja sankcija Rusiji zbog krize na Krimu, izjavio je danas potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda u SAD Ivan Vejvoda i dodao da, kada se govori o tome treba imati u vidu da je Srbija već krenula ka EU, da je u ekonomiji usmerena ka zemljama Unije, ali i da je, kao i veći deo Evrope, zavisna od ruskog gasa.

Vejvoda je novinarima u Beogradu rekao i da niko od Srbije ne traži da uvede sankcije Rusiji i da u Briselu imaju razumevanja, kao i da su događaji u Ukrajini nešto što je potpuno neželjeno zato što Srbija, prema njegovim rečima, čvrsto stoji iza principa državne suverenosti i teritorijalnog inte-griteta, koji je u slučaju Ukrajine narušen:

"Mi smo se uputili ka EU, tu nema nikakve dileme. Samim tim smo se opredelili za jedan vrednosni sistem zasnovan na vladavini prava, koji samim tim znači 'ne' ovom što se dogodilo na Krimu, van vladavine prava. Za jedan sistem u kome postoji sloboda govora".

Vejvoda smatra da je dobro što postoji kontinuitet politike ove vlade sa radom prethodne vlade, koja je 2011. započela pregovore sa EU. Briselski sporazum i otvaranje pregovora sa EU su takođe naslonjeni na rad vlade, rekao je Vejvoda i dodao da su Srbiji sada neophodne duboke ekonomske reforme:

"Čini mi se da sve ono što je rečeno od strane gospodina Vučića u kampanji ukazuje na to da postoji ozbiljna namera da se ide u reforme. Naravno videćemo, ne samo iz sastava Vlade, nego i iz prvih meseci da li je to tako. Nadam se da će biti tako".

A povodom situacije na Krimu, šef srpske diplomatije Ivan Mrkić je danas izjavio da Srbija neće preduzimati neprijateljske korake prema Rusiji, dok je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, ima obavezu da usklađuje svoju spoljnu politiku sa stavovima Unije, ali i da u okviru priprema za članstvo ima dovoljno prostora da neka pitanja rešava na svoj način.
XS
SM
MD
LG