Linkovi

Kakav je stav Srbije povodom krize u Ukrajini?


Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić rekao da pre formiranja nove Vlade, Srbija neće moći da iznese zvaničan stav države o dešavanjima u Ukrajini i na Krimu.

Kriza na Krimu i akcija Rusije ozbiljno je podelila svet. Stav Amerike i Evrope je vrlo jasan, ali je zanimljivo kako će se poneti male zemlje, među njima i Srbija po pitanju sukoba Ukrajine i Rusije.

Posle Crne Gore i Albanije, koje su sledeći politiku EU uvele sankcije Rusiji, skoro neizgovoreno je ostalo pitanje kakav će stav Srbija zauzeti po pitanju događaja na Krimu.

Kako je danas istakao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ukoliko sledeće nedelje Generalna skupština UN bude raspravljla o situaciji na Krimu, Srbija neće moći da ima predstavnika koji bi mogao da iznese zvanični stav Beograda. Do formiranja nove Vlade u Srbiji nema nikoga ko bi mogao iznese zvaničan stav države o dešavanjima u Ukrajini i na Krimu, dodao je Nikolić.

"Postoji nova svetska situacija, verovatno nova i u odnosu na Kosovo i Metohiju. Verovatno će svako poželeti da podržimo njegovu ideju. A to mora Vlada koja ima svog ispitivača – Narodnu skupštinu Srbije. Dakle, sve kako i dolikuje jednoj domaćinskoj kući – najpre skupština, pa skupština vladu, vlada politiku, skupština odobrava politiku. I tu negde, mislim da bi i oni koji od nas očekuju konkretne odgovore mogli da ih dobiju do maja", istakao je Nikolić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsednik Tomislav Nikolić je istakao da sa njim niko iz sveta nije razgovarao o tome da Srbija promeni svoj odnos prema Rusiji i da pretpostavlja da nije bilo pritisaka ni na Vladu.
XS
SM
MD
LG