Linkovi

Sve više tužbi protiv Trampa, on tvrdi da "ima pravo" da gradi zid


Donald Tramp prilikom objavljivanja odluke o vanrednom stanju
Donald Tramp prilikom objavljivanja odluke o vanrednom stanju

Predsednik Donald Tramp tvrdi da ima "apsolutno pravo" da proglasi vanredno stnaje da bi izgradio zid na granici SAD i Meksika, bez podrške Kongresa koji mu nije odobrio sredstva za to.

Šesnaest država tužilo je Trampa zbog te odluke pred federalnim sudom u Kaliforniji.

Ali, predsednik je na to odgovorio da "misli da će dobro proći u tom procesu"

Kada je objavio odluku, Tramp je rekao da očekuje da mu je niži sudovi blokiraju, ali da se nada da će Vrhovni sud presuditi u njegovu korist.

Tramp je na Tviteru napao državni vrh Kalifornije koji je prvi najavio tužbu i predvodiće zajednički proces koji je pokrenulo 16 država.

Državi tužilac Kalifornije Havijer Bersera odgovorio je Trampu tvitom da "samo nastavi da priča, a da će oni nastaviti da skupljaju dokaze o lažnoj vanrednoj situaciji"

U tužbi 16 saveznih država navodi se da je deklaracija o vanrednoj situaciji nelegalna i neustavna i da šteti državama i građanima tako što se uzima novac od programa za borbu protiv narkotika i vojnih projekata.

Tramp planira da iz federalnog budžeta, od drugih federalnih agencija, uzme 8 milijardi dolara za izgradnju zida na granici.

Tužbom se traži da sud permanentno zabrani Trampovoj administraciji povlačenje sredstava iz federalnog budžeta kako bi izgradio zid - za koji Kongres nije odobrio novac.

Predsednika SAD su tužili i vlasnici zemljišta u Teksasu na čijim posedima treba da se gradi zid.

Američka unija za građanske slobode takođe je tužila predsednika SAD, a to su učinile i druge nevladine organizacije - po osnovi da je vanredna situacija proglašena bez razloga i da nisu poštovane zakonske procedure.

XS
SM
MD
LG