Linkovi

Vazdušni napad Izraela posle rakete ispaljene iz Gaze


Protesti Palestinaca u Gazi zbog Trampove odluke
Protesti Palestinaca u Gazi zbog Trampove odluke

Najmanje dvoje ljudi je poginulo u vazdušnim napadima Izrala na Gazu, koji su bili odgovor na raketu ranije ispaljenu iz Gaze. To je najnovija posledica odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Hamas je saopštio da su poginula dvojica njegovih članova, dok u Izraelu navode da su mete bile fabrike za proizvodnju oružja, skladišta I kasarne.

Protesti muslimana zbog Trampove odluke na Zapadnoj obali I u Gazi se nastavljaju, a u sukobima u petak stradao je jedan Palestinac. Muslimani su protestovali I u Iraju, Siriji, Jordanu, Pakistanu, Libanu, Maleziji I Indoneziji. Arapska liga, koja okuplja više od 20 zemalja, sastaće se tokom dana I saopštiti zajednički stav o novoj odluci američke administracije.

Mnoge članice UN, inače saveznice Amerike, kritikovale su odluku Trampove adminsitracije na jučerašnjoj hitnoj sednici Saveta bezbednosti I poručile da se time ugrožava mirovni proces.

Bela kuća je demantovala da odluka da se ambasada SAD preseli u Jerusalim znači da se SAD povlače iz mirovnog procesa, ali I priznala da nijedna zemlja nije pratila američku odluku o preseljenju ambasade.

XS
SM
MD
LG