Linkovi

Palestinac ubijen u protestima na "Dan gneva"


Izraelska policija hapsi Palestinca na protestima zbog odluke predsednika Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.
Izraelska policija hapsi Palestinca na protestima zbog odluke predsednika Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Izraelski vojnici ubili su jednog Palestinca u pojasu Gaze tokom sukoba za vreme takozvanog „Dana gneva“, na koji su pozvale različite palestinske frakcije nakon što su SAD priznale Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je 30-godišnji Mahmud al-Masri ubijen u sukobima duž granice Izraela i Gaze. Izraelska vojska potvrdila je da je pucala u dvojicu ljudi u Kan Junisu u južnoj Gazi, optužujući ih da su bili „glavni podstrekači nasilja“.

Izraelska policija ispalila je suzavac na palestinske demonstrante u Vitlejemu.

Dodatne snage bezbednosti su upućene u Jerusalim posle saopštenja predsednika Trampa u sredu da je Jerusalim prestonica Izraela i da SAD planiraju da svoju ambasadu iz Tel Aviva premeste u taj grad. Izrael smatra ceo Jerusalim svojom prestonicom. Palestinci žele da istočni deo grada bude prestonica njihove buduće nezavisne države.

Izrael je za vreme napetih situacija u prošlosti zabranjivao muškarcima i ženama mladjim od 35 godina da posećuju sveto mesto Brdo hrama. Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld rekao je da “nema nagoveštaja da će doći do nereda oko hrama, pa zato neće biti restrikcija uzrasta posetilaca”, ali je dodao da će u slučaju nemira “policija odmah reagovati.”

Mesto koje Jevreji nazivaju Brdo hrama, muslimani zovu Haram al-Šarif, odnosno Plemenito utočište. To je najsvetije mesto za Jevreje i treće najveće svetilište u islamu.

Protesti se danas održavaju širom bliskoistočnog regiona i u zemljama sa muslimanskom većinom. Demonstracije su održane u Iraku, Jordanu, Siriji, Pakistanu, Libanu, Maleziji i Indoneziji, zemlji sa najvećom muslimanskom populacijom na svetu.

Islamistička grupa Hamas je, za to vreme, pozvala na ustanak protiv Izraela.

XS
SM
MD
LG