Linkovi

U vazdušnom udaru Saudijske Arabije na jemensku pijacu ubijeno 10 ljudi


Čoveka povređenog u vazdušnom napadu na pijacu u Jemenu u pokrajini Sada dovode u bolnicu, 29. jula 2019.

U vazdušnom udaru snaga koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na pijacu u severnom Jemenu ubijeno je najmanje 10 ljudi, uključujući i decu, i ranjeno više od 20, saopštile su medicinske službe i mediji huti pobunjenika.

Rakete su pogodile pijacu Al Tabet u pokrajini Saada u ponedeljak, u znak odmazde za napad hutija dronom na saudijsku vazdušnu bazu.

Portparol koalicije optužio je hute da su sami napali pijacu kako bi "napakostili" Jemenima koji im se protive.

Huti, koje podržava Iran, započeli su sa raketnim i napadima dronovima na aerodrome i vojne ciljeve na saudijskoj teritoriji kao odgovor na nastavljene vazdušne udare koalicije.

Vazdušni udari, koje je predvodila Saudijska Arabija, protiv pobunjenika zbrisali su celu oblasti i ubili na hiljade civila od 2015.

Senat SAD nije uspeo u ponedeljak da nadglasa veto predsednika SAD Donalda Trampa na blokadu određene prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji. Mnogi zakonodavci kažu da im je loše od krvoprolića u Jemenu.

Trampova administracija poručuje da je prodaja oružja ključnom savezniku neophodna kako bi se uzvraćalo na pretnje iz Irana. Saudijci optužuju Iran da snabdeva oružjem Hute, što Iranci negiraju.

Huti su zauzeli glavni grad Jemena, Sanu, 2014. šaljući vladu predsednika Abdrabuha Mansura Hadija u egzil u Saudijsku Arabiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG