Linkovi

Mediji: Bomba koja je pobila civile u Jemenu je američke proizvodnje


Na ovoj fotografiji napravljenoj 9. avgusta 2018, vidi se dete povređeno u vazdušnom napadu, kako se odmara u bolnici u Saadu, Jemen.

Eksperti za municiju tvrde da je bomba američke proizvodnje korišćena u nedavnom napadu koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na Jemen, koja je pogodila pun autobus na pijaci, ubivši 51 čoveka, uključujući 40 dece, javio je CNN.

Ta TV kuća objavila je u petak da su eksperti identifikovali bombu koja je korišćena u napadu zahvaljujući fotografijama delova šrapnela malo nakon smrtonosnog napada.

Prema CNN-u, veći broj šrapnela naveo je na zaklučak da je reč o 227 kilogama teškoj bombi, laserski navođenoj MK 82, koja je prizvedena u američkoj fabrici Lokid Martin.

U napadu je ranjeno 72 ljudi, uključujući 56 dece.

Portparol koalicije koju predvode Saudijci ranije ovog meseca rekao je da je vazdušni napad ciljao huti pobunjenike na pijaci i da je bio u skladu sa međunarodnim i humanitarnim pravom.

Američki predsednik Barak Obama zabranio je prodaju preciznog vođenog oružja Saudijskoj Arabiji 2016, nakon što je slična bomba korišćena u drugom smrtonosnom napadu.

Trampova administracija, međutim, ukinula je zabranu prošle godine.

Liz Trosel, portparolka UN-ovog Visokog komesarijata za ljudska prava, rekla je nakon napada 9. avgusta koji je pogodio autobus, da "svaki napad koji direktno cilja civile koji ne učestvuju direktno u neprijateljstvima, ili napad na civilni objekat, predstavlja ratni zločin".

Ona je rekla da se izvršioci moraju identifikovati, izvesti pred lice pravde i da moraju da odgovoraraju bez obzira na to gde, kada ili ko je kršenja vršio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG