Linkovi

Vatrogasac sa teškim opekotinama dobio novo lice


Dr Eduardo Rodrigez predvodio je tim hirurga koji su izvršili transplantaciju lica Petriku Hardisonu, vatrogascu iz Misisipija.
Dr Eduardo Rodrigez predvodio je tim hirurga koji su izvršili transplantaciju lica Petriku Hardisonu, vatrogascu iz Misisipija.

Više od 100 lekara i drugog medicinskog osoblja bilo je uključeno u operaciju koja je trajala 26 sati u avgustu u Medicinskom centru Njujorškog univerziteta. To je najsveobuhvatniji hirurški zahvat te vrste do sada.

Američki vatrogasac koji je zadobio teške opekotine kada se srušila zapaljena kuća oko njega, pre 14 godina, živeo je od tada sa teško oštećenim licem. Prognoze da će da izgubi vid navele su ga se podvrgne transplantaciji lica. Operacija obavljena u bolnici u Njujorku je do sada najsveobuhvatnija takve vrste, još od prve transplantacije lica na svetu u Francuskoj 2005. godine.

Više od 100 lekara i drugog medicinskog osoblja bilo je uključeno u operaciju koja je trajala 26 sati u avgustu u Medicinskom centru Njujorškog univerziteta. Hiruruški zahvat dao je 41-godišnjem Patriku Hardisonu novo lice, teme, uši, ušne kanale i delove kostiju lica. Ali glavni deo veoma kompleksnog procesa bila je rekonstrukcija očnih kapaka pacijenta, sudeći prema rečima hirurga Eduarda Rodrigeza sa Medicinskog centra Njujorškog univerziteta.

„Procedura koja je izvedena kod Patrika je veoma važna zbog toga što smo, kao prvo, presadili funkcionalne očne kapke, što je veoma važno za očuvanje Patrikovog vida. Drugo, količina tkiva koja je presađena je do sada najveća.“

Hardison je dobio opekotine trećeg stepena 2001. godine kada je ušao u zapaljenu kuću u blizini Memfisa u državi Tenesi i kada se krovna konstrukcija sružila na njega. Više od 70 operacija nije pomoglo da mu se povrati lice ali je postojao strah da možda neće više moći da vidi svoju decu, što ga je navelo da se podvrgne transplantaciji lica. Posle godinu dana čekanja na donatora, 26-togodišnji mladić iz Njujorka imao je udes na biciklu, bio je klinički mrtav i porodica je odlučila da donira njegovo lice. Nakon naporne operacije, Hardison je počeo terapiju koja mu je pomogla da povrati osećaj u delovima svog novog lica.

“To je nešto za šta sam mislio da nikada više neću moći da uradim.”

Hardison i dalje boravi u bolnici gde medicinsko osoblje prati njegovo stanje zbog mogućeg odbacivanja novog tkiva, što je često posle transplantacija. Doktor Rodrigez, koji je predvodio operaciju na Hardisonu, kaže da transplantacije lica nisu česte ali da je potreba za njima sve veća posle ratova u Iraku i Avganistanu gde su mnogi vojnici zadobili ozbiljne povrede lica.

XS
SM
MD
LG