Linkovi

Papa se obratio vernicima


Papa Franja obraća se vernicima
Papa Franja obraća se vernicima

Prekinuvši sa tradicijom, papa Franja se masi sveta obratio na italijanskom, najvećim delom improvizujući i ne čitajući unapred pripremljeni govor

Papa Franja je pred 150 hiljada vernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu održao neformalni govor prilikom prvog nedeljnog pojavljivanja na prozoru otkako je pre četiri dana izabran za papu.

Prekinuvši sa tradicijom, Franja se masi sveta obratio na italijanskom, najvećim delom improvizujući i ne čitajući unapred pripremljeni govor. Govor je počeo rečima „bon đorno“, a završio poželevši vernicima „dobar ručak“. Humor i spontanost novog poglavara Rimokatoličke crkve su oduševili vernike na trgu ispunjenom svetom.

Nešto ranije, u maloj vatikanskoj Crkvi svete Ane, papa je u okviru nedeljne mise održao kraću propoved stotinama vatikanskih radnika i članovima njihovih porodica. Posle mise, papa se rukovao sa parohijanima i poljubio nekoliko dece, a potom je prošao kroz vatikansku kapiju da bi pozdravio vernike koji su iza policijske barikade skandirali njegovo ime.

Franja u subotu treba da se sastane sa svojim prethodnikom Benediktom Šesnaestim. Novi papa će zvanično biti ustoličen kao poglavar milijardu i 200 miliona Rimokatolika na svetu u utorak, na svečanosti kojoj će prisustvovati i dostojanstvenici iz sveta, uključujući i američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, koji je rimokatolik.
XS
SM
MD
LG